Szombathely

2016.03.30. 17:51

Márton küzdött a sátánnal

Szombathely - Kedden este a Szent Márton Akadémián tartott nagyszerű előadást Horváth József pápai prelátus.

Némethy Mária

Ferences apácák már március eleje óta rettegnek attól, hogy egy indiai katolikus atya nem éli túl fogságát. A papot dzsihadista csoport tagjai ejtették foglyul, amikor betörtek egy ádeni öregek otthonába, s kíméletlenül lemészároltak 16 védtelen idős embert és apácát.

Ezzel a megrázó jemeni történettel kezdte Szent Márton küzdelme a sátánnal című előadását Horváth József pápai prelátus, nyugalmazott igazgató, plébános, a szent lelkiségének kutatója. A történettel arra utalt: a sátán ma is erőteljesen jelen van.

Sulpicius Severus, Szent Márton életrajzírója, több helyen említi Márton küzdelmét a sátánnal. Legenda vagy valóság? Létezik-e sátán, vagy csak kitalált figura? Ezekre a kérdésekre kereste a választ kitűnő előadásában, szép számú közönség előtt Horváth József.

Ez a festmény volt Horváth József előadásának emblémája. Ezen a sátánt patával ábrázolták (Fotó: MArtinus.hu)

Sulpicius Severus Márton élete című művében hat történetet írt le, amelyben Márton személyesen találkozott az ördöggel. A hetedik Márton-sátán „találkozót”, amely halálakor történt, a harmadik Bassulához írt levél őrizte meg az utókor számára, tudtuk meg Horváth Józseftől.

A szent lelkiségének kiváló kutatója előadásából kiderült: Márton hat találkozása közül az első az volt, amikor a sátán el akarta téríteni Mártont a pannóniai-savariai úttól, de ő mégis eljött a mai Szombathelyre. Egy másik alkalommal koldus képében maga az ördög állt Márton elé, és alamizsnát kért tőle. Márton gazdagon megajándékozta, de akkor a gonosz lélek levetette álarcát, és gúnyosan kinevette, hogy micsoda ostoba. Márton azonban nyugodtan így felelt neki: ,,Mit számít az, hogy egy szegény ördöggel tettem jót! Hiszen csak Krisztus szeretetéért történt!”

- Márton esetében nem örülhetett a sátán, mert egyrészt Márton nem volt megvásárolható, másrészt kettejük párharcából mindig Márton került ki győztesen. Éppen ezért Márton esetében Isten ügye hatékonyan bontakozott ki - szögezte le a kitűnő előadó.

Horváth József előadása második részében arról beszélt, hogy az egyház hogyan és milyennek látja a sátán létezését? Végső konklúzióként a hallgatóban az ülepedett le: az ördög ezerféle ártó szándékú mesterkedéssel próbálkozik nap mint nap, ezért állandóan meg kell küzdeni döntésünkben a jó mellett. Márton egész lényével az Istenben élt, ezért a kísértő sohasem győzedelmeskedett rajta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!