Szombathely

2015.05.20. 08:35

5 tévhit Kelet táncáról

Zárt körű keleti táncbemutatót tartottak hétfőn este Szombathelyen, az MMIK-ban. Kiderült: amit hastáncként ismerünk, valójában csak kis szelete Kelet táncának. Az öt táncos bemutatójával ledöntötte az orientális tánccal kapcsolatos tévhiteket.

Unger Tamás

1. tévhit: Az orientális táncot szoknya-melltartós, kétrészes kosztümben táncolják.

A Kelet táncának rengeteg fajtája van, a hozzá előírt öltözékkel. Ebből csak egy a hollywoodi filmek hatására elterjedt kétrészes, keveset takaró kosztüm. Valójában Egyiptomban máig kötelező a fedett has  és legalább hasháló viselése a színpadon. A lányok shaabi zenére táncoltak, az ennek megfelelő egyrészes, hosszú ruhában, a galabeyában. Két lányon rövid utcai ruha volt. És hogy miért? Mert a shaabi stílus az utca emberének tánca, elterjedtek mostanában a rövid shaabi ruhák is.

2. tévhit: A hastáncot a has mozgatásával táncolják.

Napóleon katonái nevezték el az Észak-Afrikában látott táncot hastáncnak. Valójában a hashullám és a hasrezegtetés csak kettő elem az orientális tánctechnikák bőséges eszköztárából.  Kelet táncában a felsőtestet és a medencét izoláltan mozgatjuk, a medence mozdulatai adják az alapot: a csípőt ejtjük, emeljük és gördítjük, nyolcasokat, köröket rajzolunk vele.  A mellkas és a karok hagyományosan kevesebbet mozognak, de a modern orientális táncban és a törzsi fúzióban sokkal nagyobb szerepet kapnak.

3. tévhit: A hastánc zenéje az arab pop.

Az csak egy a számtalan stílus közül. Lehet harmincfős zenekarra írt arab klasszikus zenére táncolni raqs sharqit. Lehet eldobható népi hangszerekkel játszott zenére folklórt táncolni. Vagy dubstepre törzsi fúziót.

4. tévhit: A hastánc csak gagyi lötyögés. Én is meg tudnám csinálni.

Tényleg? Kezdjük egy hashullámmal. Ha évekig jógáztál, talán menni fog. Az átlagembernek eleinte egy egyszerű csípőejtés is kihívást jelent. Alapos testtudat, több éves mozgástapasztalat kell hozzá, hogy valaki rögtön le tudja követni az izolált mozgásokat.

5. tévhit: A hastánc az, amit hiányos mozgáskoordinációjú, lelkes amatőrök adnak elő.

A színpadi raqs sharqi, amit ma a legtöbben hastáncként ismerünk, valójában a közel-keleti folklór és az orosz balett fúziója. Ezért hat nagyon komikusan, ha valaki pár hónap gyakorlás után merészen színpadra áll vele – és tönkrevágja az egyébként gyönyörű tánc imidzsét... Nemzetközi szinten is elismert hastáncművészeink vannak Magyarországon, de ők egyrészt klasszikus táncalapokkal is rendelkeznek, másrészt 15-20 éve kezdték. A tánc nem a hobbijuk, hanem a főfoglalkozásuk, a hivatásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!