Szombathely

2016.07.13. 06:42

560 millió forintért kínálják eladásra a Savaria szállót - ismét kalapács alatt a porosodó-korosodó épület

Újra várja reménybeli vevőjét az egykor a „Nyugat Királynőjének” is nevezett, szombathelyi Savaria szálló. A tíz éve bezárt, felújításra szoruló épületet 560 millió forintért ajánlja eladásra a tulajdonló cég felszámolója.

Turbók Attila

Az ajánlati ár változatlan, amelyen idén már kétszer is hiába hirdették meg (ajánlat egyik alkalommal sem érkezett), most újra 560 millió forint a vételi ár. A szállodát tulajdonló IGN Zrt. felszámolója, a Cél-Org Tanácsadó Kft. ezúttal augusztus 8. és 23. között várja, hogy valaki ajánlatot tegyen a patinás épületre.

A Szombathely belvárosában álló szállodát egykor a „Nyugat Királynőjének is nevezték, szebb napjaiban neves sportolók, színészek is lakták. A szállodai, éttermi és kávéházi funkcióin túl a város egyik kulturális központja is volt. Utóbbi szerepére emlékeztek nemrég, amikor flashmob keretében várták a helyieket egy kis múltidézésre (https://www.vaol.hu/hetvege/egy-flashmob-erejeig-a-savaria-szallonal-kaveztak-1652410" target="_blank").

Az épületet 1914. április nyolcadikán kezdték építeni, majd elkészültével rangos báloknak, országos eseményeknek is otthont adott.

A napjainkban csak porosodó-korosodó szálloda kétezer négyzetméteres telken áll, az összesen ötezer négyzetméter alapterületű hotelt utoljára 1985-ben újították fel, és akkor a 90 szobából mindössze harmincban alakítottak ki fürdőszobát, további harmincban zuhanyzó kapott helyet, míg a többi esetében a folyósokon kialakított közös fürdőt használhatnák a vendégek.

A „Nyugat Királynőjét” a ’90-es évek végén vásárolta meg az IGN tulajdonosainak egy érdekeltsége, amely a szálloda felújítását tervezte. Végül tizenegy éve, 2005-ben bezárták. Akkoriban úgy gondolták a tulajdonosok, hogy az általános felújítás, illetve a szobák komfortossá tétele mellett, további két emelet ráépítésével 150 szobásra bővítik a szálloda befogadó képességét.

A beruházást többek közt az is nehezítette, hogy az épülethez nincs elég parkoló, márpedig az előírások szerint három szobánként legalább egy hellyel rendelkezni kell, e nélkül a felújítás nem kapja meg az építési engedélyt. A tervekből így végül nem lett semmi, a Savaria szálló átkerült az IGN-hez, amely 2012-ben csődbe ment és elindult a társaság felszámolása.

Utóbbit végzi a fővárosi székhelyű Cél-Org Kft., amelyhez lapunk néhány napja egy üzenetet juttatott el az értékesítés részleteiről. Választ azonban a mai napig nem kaptunk kérdéseinkre, a felszámoló cég számos telephelyéből egyiket sem tudtuk telefonon elérni

Pedig vannak kérdéseink: például, ha két értékesítési pályázatra sem érkezett ajánlat, akkor miért nem változtatnak az áron? A szálloda felszerelése az ajánlat részét képezi-e, vagy azt külön is értékesítenék, avagy ez utóbbi már meg is történt?

Némi tanulsága azért van a dolognak. Nyugat-Magyarországon szinte minden település szállásgondokkal küzd, hozzátéve, hogy nem feltétlenül a nagy, sok szobás szállodákra van – nagy tömegben – szükség. Folynak a Nyugat-magyarországi útfejlesztések, egyre kevesebb a kiadható ingatlan a határ mellett, és azt sem szabad elfelejteni, hogy  Szombathely is erőteljesen fejleszti turisztikai vonzóképességét.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!