Szombathely

2014.09.17. 13:10

A 2020-ig tartó fejlesztésekről tárgyaltak a képviselők

Szombathely - A közgyűlés tárgyalta Szombathely 2014 -2020 időszakra szóló Integrált Területi Programját. Ennek során dől el, hogy mire jut pénz a következő években.

Bajdó Bettina

A városnak szeptember 30-ig el kell készítenie az Integrált Területi Programját. Az Európai Unió 2014 2020 közötti fejlesztési forrásainak hazai felhasználását megalapozó programdokumentumok országos szintű kidolgozása jelenleg is tart. Magyarország e forrásból finanszírozott fejlesztési programjait hazánk és az Európai Bizottság között létrejövő Partnerségi Megállapodás tartalmazza. A keretdokumentumra alapozva készülnek a különböző területi vagy szakágazati tematikus lehatárolású operatív programok. A területi sajátosságok hatékonyabb kezelése, valamint a helyi szükségletekre való eredményesebb reagálás jegyében dolgozzák ki a területi beavatkozási logikájú Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot. Ennek alapelve szerint a területileg decentralizált, térségi és helyi jelentőségű fejlesztéseket finanszírozza, amelyeket döntően a helyi települési és megyei önkormányzatok valósítanak meg. E decentralizált fejlesztések tervezése a megyék és a megyei jogú városok szintjén zajlik.

A közgyűlésen dr. Puskás Tivadar polgármester ismertette az előkészített dokumentum részleteit. A város 13,6 milliárd forintot kaphat az uniótól, a Nemzetgazdasági Minisztérium útmutatása alapján azonban 150 százalékra kell tervezni a 2014 2020-as időszakra vonatkozóan, azaz 20,53 milliárd forint elosztására kell vázlatos tervet készíteni. Ennek 40 százalékát egy gazdaságfejlesztési projektcsomagra, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ fejlesztésére költené a város. További 20 százalékát városrehabilitációra fordítanák, a városi széndioxid-kibocsátás csökkentésére 22 százalékot, a társadalmi integrációra, a Segítés városa címen 18 százalékot használnának fel. A programot szeptember 30-ig a minisztériummal fixálni kell.

A közgyűlésen Balassa Péter (Jobbik) azt mondta, ez az előterjesztés is csak egy kampányfogás. Szerinte az a fontos, aminek látszata is van. Az elmúlt négy év fejlesztései közül ő szinte semmit nem érzékelt. Balassa szerint nem fejlődött a város, hanem egy helyben topog csak.

Dr. Puskás Tivadar erre reagálva elmondta, hogy most a terveket kell elkészíteni, különben nem jön a pénz. A napirendi pont pedig arról szól, hogy a célokat kell meghatározni, hogy mit szeretnének megcsinálni 2020-ig. A csomagok 52 projektet tartalmaznak. A minisztérium véleményezi ezeket, a végleges dokumentumot november végéig kell elfogadni.

Lazáry Viktor (Fidesz) alpolgármester is szót kért, kiemelte ő is: hogy jelenleg ez az a dokumentum, amit most tárgyalni tudnak. Amikor a véleményezés után visszaérkezik a minisztériumtól, akkor már tudnak konkrétumokról is beszélni.

Dr. Horváth Attila (MSZP-SZTKE) kiemelte, hogy a célokban teljesen egyetértenek, a pártjuk elképzelései is egybeesnek a programmal. Ő személy szerint, akárcsak a frakciója támogatta is a fejlesztési elképzeléseket.

A végén egyhangúlag megszavazták a terveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!