Szombathely

2015.08.03. 12:37

A csendes gyilkos - Elkészült Vas megye koleszterintérképe

Elkészült Vas megye koleszterintérképe: a nők 39, míg a férfiak 38 százalékának magas a koleszterinszintje.

Médiaközpont

Az eredmények alapján tehát minden harmadik lakosnak életmódváltás javasolható a vérzsír mennyisége miatt. Korai felismeréssel és egészségtudatos táplálkozással megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek.

2010-2014 között országszerte csaknem százezer ingyenes koleszterinszint-mérést végeztek el a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja keretében. A vizsgált nők 39, míg a férfiak 47 százalékánál mértek határérték feletti eredményt. Már a 18-25 éves korosztály is érintett. Vas megyében a nőknél átlagos eredmény született (39 százalék), a férfiak esetében kedvezőbb a kép: az országosnál tíz százalékkal kevesebb emelkedett értéket mértek (38 százalék).

Fotó: Médiaközpont

A szűrőkamion hétfőn Szombathelyre, a Magyar Posta telephelyére érkezett, ahol több mint száz főt vizsgáltak egy nap alatt. A koleszteringyorsteszt - a cukormérőhöz hasonlóan - egyetlen csepp vérből megmutatja az eredményt. A legveszélyesebbnek számító LDL-koleszterin értéke 5,2 alatt kell, hogy maradjon.

"A magas koleszterinszinttel egyenesen arányosan, sőt exponenciálisan nő az összhalálozás, de döntően a szív- és érrendszeri halálozás. A koleszterinnek az érelmeszesedés kialakulásában, annak progressziójában van jelentős szerepe. Ha sikerül a szintet csökkenteni, azzal életeket lehet megmenteni" - mondta el dr. Kovács László, a Markusovszky kórház belgyógyásza.

Az enyhén emelkedett koleszterinszint életmódváltással kezelhető: kerülni kell a zsíros tejtermékeket, húsokat, zsírban sült ételeket. Ajánlott a rostokban gazdag táplálkozás, a sovány húsok, halak, zöldség, gyümölcs fogyasztása, főzésnél a kukorica- vagy olívaolaj használata. Rendszeres testmozgással pedig növelhető a HDL, azaz a védő koleszterin szintje, ami ugyancsak mérsékli az érrendszeri betegségek kockázatát.

Berdó Attila először vett részt szűrésen, 4,9-es eredménye határérték alatti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!