Szombathely

2016.02.01. 19:47

A fegyvernél erősebb a toll - Dosek Rita és Tarjányi Péter Körmenden és Szombathelyen tartottak könyvbemutatót

Szombathely, Körmend - A történelem felfejthető, állítják. Minden könyvüknek missziós feladatot szánnak.

Cseszkó Tamás

A cél egész egyszerű: tanuljunk a történelemből. Mert hisznek abban, hogy a fegyvernél erősebb a toll. Dosek Rita és Tarjányi Péter tartottak Körmenden és Szombathelyen könyvbemutatót.

Körmendre a Pro Körmend Egyesület meghívására érkezett a szerzőpáros, a rendezvényt Bebes István, a település polgármestere nyitotta meg. Szombathelyen a Jövőkutató Klub keretein belül hallhattak izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket a vendégek. Dosek Rita építőmérnök, Tarjányi Péter neve pedig valószínűleg mindenkinek ismerős. Több évtizedes nemzetbiztonsági és rendőrségi tapasztalatának köszönhetően rendszeresen szerepel biztonságpolitikai szakértőként. Kikérik véleményét, meghallgatják észrevételeit. Írásra a székházostrom eseményei sarkallták, amikor is rádöbbent arra, hogy azok a megoldások, amelyeket a rendőrség a '90-es években a kisujjából rázott (volna) ki, hirtelen teljesen elfelejtődtek. Ekkor született meg a Meglátni és megveretni című könyv, amelyben Nagy József újságíró nyújtott segítséget neki. Az akkori kiadó részéről érkezett a felkérés, hogy a Balkánra készülő fejvadász egység felkészítéséről szóló történet könyv formában jelenjen meg. Félig el is készült a kézirat, de az akkori íróval valahogy nem tudtak úgy összedolgozni, hogy az gyümölcsöző legyen. Az élet furcsa játékának köszönhetően az elkeseredett Péter egy sárvári céges szilveszter alkalmával találta meg Ritában azt az írót, akivel végre közös munkába kezdhettek, rögtön január 1-jén.

Rita saját bevallása szerint naiv életet élt, amíg nem találkozott Péterrel, és el nem kezdték feldolgozni a történelmet. Az írás érdekesnek tűnik, mert Péter jelenetekben gondolkodik, és azokat el is játssza. Ezekből születik az írott változat, ami már Rita asztala. Egészen addig finomítják, amíg mindkettőjük tetszését elnyeri.

A szerzőpáros első közös alkotása A Balkán angyalai, aminek később a második részét is megírták. Ezt követte A pápa emberei, majd A pápa hagyatéka. Ennek a két kötetnek a megírásához jól jöttek azok a tapasztalatok, amelyeket Péter annak idején szerzett. Ilyen például a pápalátogatások kapcsán a Vatikáni Titkosszolgálat, melynek létezését a Vatikán azóta is tagadja.

Ezután fogtak bele az Elhallgatott évszázad-trilógiába. Ennek már két kötete jelent meg: A cselszövő és A forradalmár. A harmadik kötet, A diktátor erre az évre várható. A kapcsolatoknak köszönhetően megkerülhetetlen volt, hogy a második világháború borzalmairól, a holokausztról is elkezdtek gyűlni az „adatok". Péter még édesapjától hallotta, hogy bizony volt holokauszt. Ő látta, ahogy a Duna másik oldalán belelövik az embereket a folyóba.

A felejtés bűne című könyvük szembesít azzal, amit nem szívesen hallunk. Hogy mi történt akkor, és hogy kik tették azt. És hogy mi is felelősek vagyunk a történelem menetéért. Mert addig adja a történelem a tanulságokat, amíg végre tanulunk is belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!