Szombathely

2014.11.15. 11:33

A gombfoci hungarikum - Idén már másodszor rendeztek Szombathelyen bajnokságot

Szombathely - Tizennégy felnőtt és öt gyermek nevezett be a második Szombathely Open Gomfocibajnokságra, amelyet a Herényiek Házában rendeztek meg szombaton.

Peltzer Géza

A kultúrház nagytermében és az előtérben álltak az asztalok, rajtuk a szabályoknak megfelelő műanyagkarikákkal, az asztalok körül izgatott gombfocirajongók: játékosok és érdeklődők egyaránt. Kilenc óra után néhány perccel már meg is kezdődtek az első mérkőzések: a játékosok ujjal, pöckölve, vagy kis műanyaglappal mozgatták a "focistákat", lőttek, kapura, védekeztek vagy éppen szerelték az ellenfelet. Illés Péter szervező közben elmondta: nyáron már volt egy sikeres bajnokság a skanzenben, azóta Sopronban is jártak, ahol nagy gombfociélet van. A lényeg: beindult Szombathelyen is a gombfocizás, a játékosok rendszeresen találkoznak, egy klub alakult ki, támogatóik is vannak. A Szombathely Openre meghívták a soproni sporttársakat is, de a szervező délelőtt még úgy nyilatkozott, hogy reméli, helyi versenyző nyer majd.

 

A játékosok nagy része nosztalgiából kapott rá újra a gombfocira: azért, mert gyerekkorában már játszott, s most újra megpróbálta. Angler Lajos szombathelyi autószerelőtől megtudtuk: munka után nagyon jó kikapcsolódás számára a gombfoci. Hosszú évek után állt ismét asztalhoz, de szerinte ez olyan, mint a biciklizés: aki egyszer megtanulta, nem fogja elfelejteni. A versenyzők mindegyike tisztában volt azzal, hogy a gombfoci valójában hungarikum: csak ott játsszák a világban, ahol magyarok élnek, úgy tudják, hogy a sportág világbajnoka is magyar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!