Szombathely

2014.12.24. 15:51

A hajléktalanszállón közösen ünnepelték a karácsonyt

Ajándékcsomaggal, egy tál étellel és süteménnyel várták ma délután a fedélnélkülieket a hajléktalanszállón.

Bajdó Bettina

Szerda délután zsúfolásig megtelt a hajléktalanszálló földszinti része, olyan sokan érkeztek a karácsonyi ünnepségre. Volt, aki verset mondott ajándékként a többieknek, akadt olyan is, aki saját szavaival köszönte meg, hogy szerető környezetben lehet.

Bujtás Edit, a Savaria Rehab-Team Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedően Közhasznú Társaság ügyvezető igazgatója elmondta, hogy évről évre egyre többen térnek be hozzájuk az ünnepekre, ők pedig próbálják széppé tenni számukra a karácsonyt. Egy nagyáruháznak köszönhetően folyamatosan kapnak élelmiszereket, ezeket nemcsak ma, hanem az év minden napján odaadják a rászorulóknak. A szállón bent főzési lehetőség is van, így közösen készíthetik el a hajléktalanok az ennivalójukat. A mai nap különleges, hiszen felajánlásként halat kaptak, melyből közösen készítettek halászlevet, ez került az ünnepi asztalra. Egy cukrászda pedig süteményeket küldött a szállónak, így desszert is jutott a főétel mellé.

- Sokan gondolnak az ünnepek előtt ránk, ez nagyon jól eső érzés – folytatta az ügyvezető igazgató. – Mi az év minden napján várjuk az adományokat, nemcsak tartós élelmiszereket, hanem ruhákat, cipőket is. Azt tapasztaljuk, hogy hétről hétre egyre több a fedél nélkül maradt ember, vannak közöttük visszaesők, s vannak újak is. A karácsony mindig nagyon nehéz időszak számukra, hiszen ilyenkor az ember számot vet, visszagondol az előző karácsonyokra. Sokaknak nagyon fáj, hogy elvesztették a családjukat, a munkájukat vagy szenvedélybeteggé váltak, a végén pedig nem maradt semmijük. Mi ebben a nehéz időszakban próbáljuk a kezüket fogni, s támaszt nyújtani nekik. Ma már kevesen maradnak kint az utcán, nálunk fürdeni, enni és aludni is tudnak. A szakembereink pedig szívesen beszélgetnek velük, ha szükségük van rá.

Kovács Géza, az egyik hajléktalan megköszönte a többieknek azt, hogy befogadták maguk közé őt és várandós feleségét. Továbbá háláját fejezte ki azért a sok szeretetért is, amit itt kapott. Elmondta, hogy ez az első karácsonya a három gyereke nélkül, idén sajnos ajándékot sem tudott nekik venni. De már két hónapja van munkája, ezért nagyon reménykedik abban, hogy negyedik gyermekét, Melissza Alekszandrát, aki hamarosan megszületik, hazaviheti majd. Külön köszönetet mondott a szálló dolgozóinak, akik mellette álltak a bajban, nem engedték el a kezét és feleségét is támogatják mindenben. Neki ez a legszebb karácsonyi ajándék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!