Szombathely

2016.09.26. 14:42

A hét végéig nem kell az esernyő - Milyen ősz vár Szombathelyre?

Szombathely – Frontmentes, csendes, őszi időjárásunk lesz szeptember utolsó hetében. Majd október legeleje hozhat csapadékot, de hideg akkor sem várható.

Bakos Ágnes

Folytatódik a csendes, őszi idő. Magasnyomás hatására változóan felhős, alapvetően napos időre számíthatunk, csapadék nem várható – ez az általános előrejelzés a hét majdnem minden napjára igaz lesz. Napközben 20 °C körül tetőzik a hőmérséklet, a hajnalok 8-10 °C-osak lesznek.

Front nem terheli a szervezetet, a nagy napi hőingásra azonban érdemes felkészülni. Igazi, ködös, párás őszi napokra ne számítsunk, ahhoz túl száraz a levegő – magyarázta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

fotó: Szendi Péter

– Legfeljebb párafoltok, sekély ködök lehetnek, de azok is gyorsan feloszlanak, hiszen minimális a nedvesség – mondta. – Napközben vannak gomolyok, magas szintű felhők, fátyolfelhők, de csapadék nem várható belőlük. Péntekig biztosan marad az ilyen idő, szinte kizárható a csapadék, a komolyabb szél, a délnyugati szél majd a hétvégére megélénkül – sorolta a prognózist az észlelő. Vasárnapra látszik egy-két fokos lehűlés és zápor, zivatar. A csapadék mennyisége bizonytalan – hangsúlyozta. Szeptemberben most 28 milliméter körül vagyunk – ennyi esőt kaptunk, ezzel pedig jócskán az átlag alatt maradunk, ami 50-55 milliméter.

Élvezzük ki az anticiklonos, csendes hetet – így tesz a természet is. Mintha tavasz lenne, úgy virágzik a vadgesztenye is. – Másodvirágzások előfordulnak, különösen a késő tavaszi fagyok után – hangsúlyozta az észlelő.

Októberben majd megindulnak a mediterrán ciklonok, sőt, mérsékletövi ciklonként egy-egy amerikai hurrikán is megjelenik a brit partoknál – mondta Pétervári Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!