Szombathely

2013.04.08. 17:46

A hit az igazi gyógyír

Pszichiátriai betegek művészetterápiás alkotásaiból nyílt tárlat a színházban. A megnyitót kerekasztal-beszélgetés követte.

Munkatársunktól

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász rendezvényén Horváth József pápai prelátus a tárlatmegnyitót követő beszélgetés moderátori feladatait is ellátta. Felkérésére dr. Veres András az egész lényünket magába foglaló hitről, s az idei hit évéről beszélt.

Pszichiátriai betegek művészetterápiás alkotásai a színházban (Fotó: Kiss Teodóra)

A megyés püspök kijelentette: a hit az egyetlen igazi gyógyír. Hangsúlyozta: a gyógyszereknek vannak káros mellékhatásai, de a hitnek nincsen. Tuczainé Régvári Marietta, az egyházmegyei karitász igazgatója visszatekintett a kezdetekre, amikor a szenvedélybetegek és a pszichiátriai betegek családsegítője elindult. Felvázolta az utat, amely a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálattól a Hársfa házig tartott, s ami a Szikla pszichiátriai betegek nappali ellátóját is magába foglalta. Kiemelte: újdonságnak számít, hogy betegeiknek immár munkát is tudnak nyújtani. Dr. Molnár Zsuzsanna pszichiáter arról beszélt, hogy hazánkban egymillió alkoholfüggő él. Az emberek 20-25 százaléka nem iszik alkoholt, míg egy jó hányaduk naponta fogyaszt bort, sört, vagy rövid italt. Férfiaknál napi két ital, nőknél naponta egy ital elfogyasztása teszi függővé az embert. A rendezvényen beszélt Gombás Istvánné, a Magyar Kékkereszt Egyesület csoportvezetője, Ráczné Korom Krisztina, a Rév szolgálat szakmai vezetője és Márovics Pál, mentőállomás-vezető mentőtiszt.

A szociális hét ünnepélyes megnyitóját kedd délelőtt 10 órától tartják. A nyitó napon dr. Zacher Gábor toxikológus és dr. Varga Gábor pszichiáter is előadást tart.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!