Szombathely

2015.10.03. 11:46

A jövő technológiája a jelenben - Bárki kipróbálhatta az egyetemen a legmodernebb robotokat, műszereket

SZOMBATHELY - Szeptember végén kinyíltak a laborajtók, a kutatók kibújtak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelven mutatták be a tudományt. A Kutatók Éjszakáján kicsik és nagyok személyesen találkozhattak a kutatókkal, kipróbálhatták eszközeiket, találmányaikat, megismerhették a munkájukat.

Bajdó Bettina

A Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Kara (NymE TTMK) sok érdekességgel szolgált a látogatóknak. Mindjárt a „C” épület aulájában mindenféle műszaki kütyüvel találkozhattak az érdeklődők, mely nemcsak a gyerekek figyelmét kötötték le. Az egyik kft. tengelyvégcsavar-szerelő padot, egy másik logikai játékokat hozott a gyerekeknek. Látványos mérnöki eszközök segítségével az érdeklődők betekintést nyerhettek a mérnökök munkájába. Volt pneumatikus kódfejtő játék és Star Wars Céllövölde is. Németh Dániel másodéves automatizálási technikus elmondta, hogy a kódfejtő táblánál természetesen a helyes sorrend felállítása volt a cél, akinek ez sikerült, ajándékot kapott. Ennél nagyobb népszerűségnek örvendett a joystick-kal irányítható céllövölde, mely a Star Wars filmből is ismert sikló hátsó részét formázta. Hozzátette, hogy a kiállított tárgyakat ők álmodták meg és rakták össze. A gondolat azonban mindig gyorsabbnak és egyszerűbbnek tűnik, mint maga a megvalósítás. Sokszor menet közben jönnek elő olyan problémák, melyeket valahogyan orvosolni kell. Ez sem szegi azonban a kedvüket, a társaság nagy része kreatív, így mindig van min dolgozni. Egymást ösztönzik, s nemcsak a Kutatók Éjszakájára látogattak el, hanem versenyeken is megmérettetik magukat eszközeikkel. Szerinte a rendezvény azért is jó, mert közel hozza a tudományt a fiatalabb generációhoz, s talán sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy egyszer majd ők is hasonló „játékokat” építsenek.

Konyha Gábor (gépész) mutatta be az egyik, általuk mindennap használt eszközüket Horváth Dánielnek és Horváthné E. Ritának  Fotó: Unger Tamás

Az aulában volt még plazmagömb, bombahatástalanító játék, hengerfej, amelyen a szelepeket időre kellett szerelni, az NymE TTMK Savaria Műszaki Intézet szél- és napenergia, valamint marógép modellt állított ki.

A fiatal Fekete Ivánt Pungor Róbert gépész avatta be a rejtelmekbe

Egy kft. kutatási és fejlesztési csapata az eredményeit mutatta be. Öttengelyes manipulátor-robotot és egyéb irányítástechnikai és ipari automatizálási eszközöket hoztak a kiállításra, animátoraik pedig fizikai kísérleteket végeztek játékos módon a gyerekek nagy örömére. Fenyő András, a cég képviselője mindenkit beavatott a jövő technológiájába, az automatizálás rejtelmeibe. Kérdésünkre elmondta, hogy sokan csak nézelődnek, ám akit igazán érdekelnek a mérnöki dolgok, azok ki is próbálják a jelen és a jövő eszközeit. Sokan már konkrét elképzeléssel érkeztek az éjszakára, tudva azt, hogy egyszer mérnökök lesznek. A kft. az energiatakarékosságra és környezetvédelemre is nagy figyelmet fordít, a jövő gépeit már így álmodják meg. A tapasztalat egyre inkább afelé tendál, hogy a gyakorlatot mindenképpen ötvözni kell az elmélettel, hogy az iskolapadból kikerülő mérnökök már rendelkezzenek megfelelő tapasztalattal a szakmájukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!