Szombathely

2015.11.27. 16:01

A közszférában dolgozók harmada elvesztette fizetésének a negyedét az LMP elnöke szerint

Félbillió forintból rendezni lehetne a közszférában dolgozók bérét, ám az offshore-lovagok ezt megakadályozzák. Schiffer András, az LMP elnöke tartott sajtótájékoztatót.

Budai Dávid

Bár lenne rá pénz, a kormány mégsem emeli meg a közszférában dolgozók bérét. Schiffer András, az LMP társelnöke Szombathelyen, a Városháza előtt tartott sajtótájékoztatót pénteken délután három órakor.

Fotó: Unger Tamás

Elhangzott, az elmúlt napokban a kormány döntött arról, hogy a szociális dolgozók csak bérkiegészítést kapnak. Kiderült az is, hogy a többi közalkalmazotti szektor béremelése sem történik meg 2016-ban.

Amikor a kormány azt állítja, hogy a béremelésre nincs pénz, akkor hazudik, hiszen a pénz megvan, csak ellopják, offshore cégeken keresztül menekítik ki a vagyont. – fogalmazott az LMP elnöke. A közszféra egyharmada: 220 ezer ember keres minimálbért, ahhoz, hogy az ő javadalmazásuk elérje a létminimumot, ahhoz 50 milliárd forintra lenne szükség a költségvetésből. A közszféra egyharmada nyolcadik éve kapja ugyanazt a bért, márpedig ez azt jelenti, hogy reálértéken nézve ők elvesztették jövedelmük negyedét.

Fotó: Unger Tamás

Probléma az is, hogy a pedagógus-béremelésből kimaradtak a nevelést-oktatást segítők és a kulturális intézmények dolgozói is. Az LMP szerint 500 milliárd forint lenne a közszféra bérrendezése, ehhez képest a kormány jövőre minderre, mindössze 220 milliárdot szán. Schiffer András elmondta, ők új közszolgálati bértáblát alkotnának és adómentessé tennék a minimálbért is, ez pedig 21 ezer forinttal növelné a minimálbérből élők jövedelmét.

Az LMP szerint valódi béremelésekre van szükség. Schiffer András elmondta, a rendszerváltás óta az államadósság két és félszeresét teszi ki az az összeg, amely offshorecsatornákon keresztül kifolyt az országból. Kiderült, az LMP háromszor is benyújtott már törvénymódosítást az offshore-lovagok kiseprűzése miatt, ám a kormány egyszer sem volt hajlandó tárgyalni a javaslatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!