Szombathely

2015.01.16. 15:39

A Kúrián folytatja dr. Sugár Tamás bíró - 26 év után búcsúzik Vas megyétől

Szombathely – A Kúria közigazgatási bírájának nevezték ki dr. Sugár Tamást, a Szombathelyi Törvényszék bíráját.

Nagy Ildikó

Dr. Sugár Tamást, a Szombathelyi Törvényszék bíráját 2015. január 1-jével a Kúria közigazgatási bírájának nevezték ki, így a Szombathelyen eltöltött huszonhat esztendő után pénteken elbúcsúzott vasi kollégáitól és a törvényszéktől.

Karrierjének számos fontos és kiemelkedő állomása kapcsolódik Szombathelyhez, pályája azonban Miskolcon indult akkor, amikor a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1989-ben „summa cum laude” minősítéssel megszerezte jogi diplomáját.

Hivatását 1989. március 1-jén kezdte meg a Szombathelyi Városi Bíróság fogalmazójaként, majd a jogi szakvizsga megszerzését követően 1991. szeptember 1-jén kapta meg a bírói kinevezést és megkezdte a polgári és közigazgatási ügyek tárgyalását.

Dr. Sugár Tamás bíró 26 év után búcsúzik Vas megyétől (Fotó: Tímár Gergely)

Dr. Sugár Tamás kinevezésének időpontjával egybeesett a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálatát általánossá tevő törvény megalkotása, így a kezdetektől részese volt a közigazgatási bíráskodás kiteljesedésének. A Vas Megyei Bíróság elnöke 2000 áprilisának első napján megyei bíróvá nevezte ki, majd 2009-ben már – a megyei bíróság csoportvezetőjeként – igazgatási feladatokat is ellátott.

1995-től 2014 januárjáig a Bírói Tanács tagja, 2005 novemberétől a tanács elnöke volt. Időközben, 2003-ban a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének titkárává, egyben vezetőségi tagjává választották. Dr. Sugár Tamás 2012-től tagja volt a Kúria Közigazgatási Joggyakorlat-elemző Csoportjának. Munkáját nem csak hivatali beosztásában végezte, számos publikációja jelent meg tizenöt éven keresztül az Önadózó, valamint az Adó című adójogi szaklapokban. 

Hivatásához kapcsolódóan tagja a Magyar Bírói Egyesületnek, a Magyar Jogász Egylet Vas Megyei Szervezetének és a Jogi Szakvizsgabizottságnak. Dr. Sugár Tamás tegnap köszönt el vasi kollégáitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!