Szombathely

2015.04.20. 16:39

A Máltaik börtönmissziót is folytatnak, betegeket is látogatnak

Szombathely - Nemrégiben rendezték jótékonysági estjüket, jövőre 25 éve lesz, hogy önkéntesként segítik a bajban lévőket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja nélkül szegényebb lenne a város.

Némethy Mária

Szombathely jól kiépített szociális ellátórendszere mellett mit tudnak tenni a Máltaiak? Mivel foglalkoznak?

– Mi a kis hézagokat próbáljuk betölteni – magyarázza dr. Asbóth Mária, a csoport vezetője. – Idősek, betegek részére apró ház körüli megbízásokat teljesítünk ellenszolgáltatás nélkül. Szociális intézményekben, kórházakban fekvő magányos betegeket látogatunk, olyanokat, akiknek nincs, vagy távol élnek a hozzátartozói. Ingyenes jogi tanácsadást tartunk és heti rendszerességgel ruhaosztást is. Börtönmissziót folytatunk ugyancsak heti rendszerességgel. Ifjúsági csoportunk tagjai folyamatos kapcsolatban vannak néhány mozgássérült fiatallal, számukra különféle programokat szerveznek. A máltai fiatalok a kórházi lelkész felkérésére örömzenélnek. Az idén 15. éve lesz, hogy a lakótelepi játszótereken a máltai fiatalok a Vasi Diák Közösségi Szolgálat középiskolásaival preventív gyermekvédelmi programot csinálnak az egész nyári szünidőt kitöltve.

Minden év húsvét utáni péntekén tartják jótékonysági estjüket a Máltaiak. Az idén Kárpátalján élők javára gyűjtöttek. Beregszászról jöttek a vendégek. Az esten óriási sikert aratott egy briliáns játékú kis zongoravirtuóz, de nagy tapsot kapott az ügyes klarinétos fiú és a két érettségiző lány is énekükkel, és "Kő az úton " című elgondolkoztató versükkel.

Mint mindig, most is az est minden szereplője amatőr volt. Nem nagy nevek. Diákok, akik többsége élete első fellépését élte át. A Napsugár zenekar sérült fiataljai az egyetemistákkal együtt lenyűgöző élményt nyújtottak. Akárcsak az ivánci otthonból érkezett énekes fiatalok is. A Reményik Sándor iskola óvodás csoportjának aprócska emberkéi – első fellépésük volt – elvarázsolták a közönséget. Az ikervári gyermekotthon rapp táncosai egy másik színfoltot képviseltek.

– Itt mindenki önmagához képest jó – állapította meg dr. Asbóth Mária.

Az estet egy fotókiállítás egészítette ki. Benkő Sándor helyi fotós és Bérces Edit zalai fotós Kárpátalján készült képeit nézhette meg a szünetben a közönség. Az igazán kiegészítette a beregszásziak mondandóját. A képek ékesszólóan árulkodtak arról, amiről ők – talán szeméremből – nem akartak szólni.

– Öröm volt beszélgetni a fiatalokkal. Megfontoltan, szerényen beszéltek, és a háborús   mindennapok ellenére tervezik   a jövőt   – mondja el   még dr. Asbóth Mária.

Jövőre lesz 25 éve, hogy megalakult a szombathelyi csoport. Azóta a segítők személye cserélődött, de változatlanul fizetés nélkül, önkéntesen tevékenykednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!