Szombathely

2015.04.24. 16:26

A második hétvégi ügyelet feketében - A Markusovszky kórház ápolónői is kitűzik a szalagot

Szombathely - Értesüléseink szerint a szombathelyi Markusovszky kórházban is megtartják a második fekete hétvégét, csatlakozva a hazai egészségügy állapota és az egészségügyi szakdolgozók méltatlan helyzete miatt tiltakozó mozgalomhoz.

Merklin Tímea

A mozgalom márciusban kezdődött, amikor forradalmi módon 12 pontba szedve fogalmazták meg követeléseiket a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) országos fórumán, ahol 50 Vas megyei ápolónő is részt vett.

Az elmúlt hétvégén már sokan fekete pólóban teljesítettek szolgálatot a hazai kórházakban. Ahol a fekete ruhát nem engedték – mondván: depressziós lesz tőle a beteg –, ott fekete szalagot tettek ki a ruhájukra.

Két közösségi oldalon is támogatják egymást a tiltakozók: az Ápoló/Nőkért Feketében és az Ápolónők Magyar Hangja oldalon lehet követni gondolataikat, véleményeiket,  támogatóik is itt fejezik ki szolidaritásukat.

„Tudjuk, hogy féltek" – fogalmazzák meg, rávilágítva arra, hogy nem könnyű úgy lázadni, hogy közben az ember szereti a munkáját, a munkahelyét, félti az állását.

Talán ezért nem találjuk a szombathelyi kórházban sem az ápolási igazgatót („nem tudják kapcsolni", „nincs bent").  Az ápolónők vagy nem mernek, vagy nem akarnak előre nyilatkozni a hétvégi fekete ügyeletről. Lehet, hogy még most sem tudni pontosan, mely osztályokon hányan lesznek elég bátrak fekete pólót venni. Lehet, hogy a nővérek közül sokan még maguk sem tudják, holnap mit viselnek majd.

Megkérdeztük a MESZK Vas megyei területi szervezetének elnökét, Gombásné Judit Magdolnát, mi az álláspontjuk a fekete pólóban tiltakozó mozgalommal kapcsolatban.

– A "fekete szalag" mozgalomhoz csatlakozunk – mondta –, mert ez nem okoz problémát. Nyugdíjas ápolónő vagyok, 2012-ig három osztályon voltam osztályvezető főnővér, az 1-es belgyógyászaton, a bőr- és a tüdőgyógyászaton. Már nem vagyok benne az eseményekben, én is az internetes közösségi oldalról tájékozódom. Az a véleményem, hogy a fekete szalag egyszerűbb, észrevétlenebb, nem riasztó a betegek számára, nem áraszt rossz hangulatot. Viszont kifejezi azt, ami a mozgalom célja.

A MESZK Vas megyei szervezete nevében az elnökasszony hangsúlyozza: nem a munkáltató ellen tiltakoznak, hanem az ápolónőkért.  Dr. Balogh Zoltánnak, a MESZK országos elnökének álláspontját képviselik, ő a honlapjukon tette közzé írását:  "A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara – tekintettel a betegközpontú ellátásra – fekete szalag kitűzésével szolidaritást vállal az egészségügyi szakdolgozók megalázóan alacsony jövedelme és rendkívül  nehéz munkakörülményei miatt."

Gombásné Judit Magdolna hozzáfűzi:

– A szakszervezetek nem tudtak tenni értünk. A kamara nem kompetens bérügyekben, de támogatjuk az ápolónők kiállását.

Előzmények:

Reakciók az ápolók tiltakozására - Újabb fekete pólós fotó a szombathelyi kórházból

Betelt a pohár - A Markusovszky kórházban is fekete pólóban ügyeltek a hétvégén

Ami jár, az jár: Balog Zoltán miniszter elismerte, hogy több kórházban nem fizetnek túlórapénzt

Forradalmi hangulatban az egészségügyi szakdolgozók – Mutatjuk a követeléseik 12 pontját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!