Szombathely

2015.03.02. 11:38

A minőség alapján nem támogatják a Nyugat-magyarországi Egyetemet

Szombathely - Három egyetem jelentős támogatáshoz juthat az idén, milliárdokból gazdálkodhatnak, kutathatnak. A Nyugat-magyarországi Egyetem ugyan kap támogatást, de a minőség alapján adható pluszforrásból nem részesül.

Bajdó Bettina

Ikotity István, az LMP képviselője nemrég kérdést intézett az Emberi Erőforrások Minisztériumához: „Pontosan mely felsőoktatási intézmények, mikor, mi alapján, miből és mekkora kiegészítő támogatásra számíthatnak?" A kérdésre Rétvári Bence államtitkár adott kimerítő választ írásban. Ebből kiderül, hogy az alapjuttatáson kívül a felsőoktatási intézmények kiegészítő támogatást is kaphatnak speciális és PPP megnevezéssel. A speciális feladatok támogatása az egyes felsőoktatási intézményekben meglévő, az oktatást és/vagy kutatást segítő, ellátó egyedi feladatok elvégzését teszi lehetővé. Ilyen feladatok egyebek mellett az anyanyelvi lektorok, a fogyatékossággal élő hallgatók, a kutatóintézetek és kísérleti üzemek, a laboratóriumok támogatása. A PPP támogatás a Public-Private Partnership során megvalósult oktatási-kutatási és kollégiumi-diákotthoni új vagy felújított infrastruktúra intézmények által fizetett bérleti díjához ad maximum 50 százalékos támogatást, a 2000-es évek közepe óta. Ebből a keretből a Nyugat-magyarországi Egyetem szép összeget kap a 2015-ös évben. Speciális feladatok ellátására 932 millió forint, míg PPP támogatáshoz több mint egymilliárd forint érkezik. Ezen a listán ezzel az összeggel előkelő helyen állnak. A Széchenyi István Egyetem például a speciális feladatokhoz 332 milliót, a PPP támogatáshoz nulla forintot kap.

Grafika: Kelemen Attila

Ám az idén az állami büdzsében 9 milliárd 850 millió forint van arra, hogy a minőség alapján pluszforrást kapjanak a felsőoktatási intézmények. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Debreceni és a Szegedi Tudományegyetem kapja az összeg 46,4 százalékát. A debreceni intézménynek 1,5 milliárd forintot, az ELTE-nek is hasonló összeget ítéltek, míg hármuk közül a szegedi intézmény kap néhány millió forinttal kevesebbet. A maradék néhány százalékon még hét egyetem és két főiskola osztozkodik, köztük az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

A kiemelt intézmények ezenkívül kutatóegyetemként is kapnak támogatást: az ELTE például 833 millió forintot, a Debreceni Egyetem 794 millió forintot, míg a szegedi intézmény 791 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!