Szombathely

2015.03.05. 18:10

A nukleáris veszélyt is azonnal jelzi a vasi katasztrófavédelem új mobil laborja

Március 2-án állt szolgálatba a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új mobil laborja. Csütörtökön ünnepélyesen is bemutatták a gördülő laboratóriumot. A speciális gépkocsi fontos szerepet kap a veszélyes árut szállító gépjárművek ellenőrzésében és a katasztrófahelyzetek gyors elhárításában.

Médiaközpont

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tavaly decemberben adta át a megyei igazgatóságoknak az új mobil laborokat, a speciális jármű azonban mostantól teljesít élesben is szolgálatot Vas megyében. Erdélyi Krisztián megyei katasztrófavédelmi igazgató ünnepélyesen mutatta be a lakosság és a tűzoltók biztonságát is szolgáló új eszközöket. Az alezredes elmondta: a nagy értékű, korszerű berendezéseknek köszönhetően a katasztrófák felszámolása hatékonyabb és gyorsabb lesz, munkatársaik pedig biztonságosabban végezhetik munkájukat.

fotók: Médiaközpont

A mobil labor egy gördülő laboratórium. Korszerű műszerekkel és védő-, mérő- és informatikai eszközökkel szerelték fel. Műszerei felismerik és jelzik a nukleáris veszélyt. Az intelligens analizátora 12 ezer anyagot ismer fel másodpercek alatt. Így rögtön tudják a katasztrófavédők, hogy milyen veszélyes anyaggal állnak szemben, milyen intézkedésekre van szükség. A döntést gépjárművön működő meteorológiai állomás is segíti.

A mobil labor kiemelt szerepet kap a veszélyesáru-szállítás ellenőrzésében. Az autón többféle bőr- és légzésvédelmi védőeszköz is helyet kapott.

A „Mentsünk együtt!” című szlovén-magyar pályázatnak köszönhetően 2012-től több határon átnyúló gyakorlaton vettek részt a vasi katasztrófavédők. Most pedig jelentős eszközbeszerzésre is sor került a projekt keretében. Búvárfelszereléseket és kiegészítőket, légzőkészülék-felügyeleti rendszert, valamint a műszaki mentéshez fontos berendezéseket vásároltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!