Szombathely

2015.04.23. 09:58

A piac hőse - Életben tartotta a rosszul lett embert, amíg a mentő kiért

Szombathely - Megmentette a piacon egy idősebb ember életét Vajda Attila. Újraélesztette, amíg segítség nem érkezett. A mentő elvitte a férfit, a bámészkodó tömeg szétszéledt, hősünk hazament.

Merklin Tímea

Életmentő Emlékérmet érdemelne a fiatalember, de nem is figyelt rá oda senki. A piaci biztonsági őrtől tudtuk meg, mi történt. Megkerestük Vajda Attilát, aki korábban válogatott asztaliteniszező volt, mesélje el, hogyan sikerült megmentenie a férfit. Tiltakozik, hogy nem erről kell írni, hanem arról, miként állták körbe a vásárlók, mint a „katasztrófaturisták" a földön fekvő embert, aki így még inkább nem kapott levegőt.

– Köréje gyűltek és nézték. Én pont arra jártam, és megdöbbentem ezen. Egy hölgy és egy úr volt ott, aki még segíteni próbált. Nem tanultam újraéleszteni, de láttam a YouTube-on nemrégiben egy videót, hogy kell csinálni.

Vajda Attila: Csak azt tettem, amit tennem kellett. Fotó: Merklin Tímea

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány ajánlásával készült kisfilmben Csuja Imre mutatja be, hogyan kell életben tartani valakit szívmasszázzsal, amíg kiér a mentő. „Semmi szájból szájba – mondja -, a csajodat csókolgasd!" Megmutatja, hogyan fűzzük össze az ujjunkat, hogyan nyomjuk az illető mellkasát egy másodperc alatt kétszer, mintha a Bee Gees-dalra, a Stayin‹ Alive-ra csinálnánk.

Csak ennyi volt az előzetes képzettség. Vajda Attila azt gondolta, megpróbálja. Odalépett a földön fekvő emberhez, aki már lila volt, elferdült a szája, és elkezdte masszírozni.

– Egyszer csak elkezdett öklendezni, és magához tért. Nagyon örültem. Közben kiértek a mentők, akik gépre tették, én pedig folytattam tovább az utam. Nem azért csináltam, hogy megköszönjék. Csak azt tettem, amit tennem kellett.

A vaol.hu-n a kommentelők közt bejelentkezett egy hölgy, Pintérné Csilla, ő volt az első, aki a bácsi segítségére sietett, ő kezdte a szívmasszázst. Lánya, Alinka kiegészíti: az anyukja nem bírta, a fiatalember átvette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!