Szombathely

2015.04.27. 19:24

A plébánosok napja volt - A húszéves Premontrei gimnázium köszönetét fejezte ki

Szerdán a hála, a köszönet napját tartották a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban. Az iskola megköszönte az egyházmegye papjainak a húsz év során nyújtott segítést, támogatást.

Némethy Mária

Nem ment könnyen a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium újraindulása húsz évvel ezelőtt Szombathelyen.

Dr. Horváth Lóránt Ödön nyugalmazott csornai apát így emlékezett erre vissza: „Megható volt számomra az egykori premontrei diákok sürgetése: mielőbb kérjétek vissza a gimnázium épületét, és kezdjétek meg a tanítást... Nagy segítségemre volt az önkormányzattal és a tanárokkal való tárgyalások alkalmával dr. Konkoly István megyés püspök is, aki szintén azt akarta, hogy mielőbb legyen egyházmegyéjében katolikus középiskola... A szombathelyi városházán már nem voltak ilyen barátságosak. A polgármestertől azt is meg kellett hallanom:„Kár lenne a jó hírű Nagy Lajos Gimnáziumért, ha siettetnék az átvételt”, ők ugyanis csak 1996-ra gondoltak, de akkor is csak ha megfelelő helyet és kárpótlást kapnak. A felvetett kérdésre ezt válaszoltam:„Polgármester úr, csak nem félti városát a nagy múltú premontrei tanítórendtől?!” Erre ő elnézést kért, hogy ő sem így gondolta.”

Fazakas Zoltán Márton prelátus kormányzó perjel köszöntötte az ünnepségen a plébánosokat
(Fotó: Némethy Mária)

A másik koronatanú, dr. Konkoly István akkori megyés püspök is leírta:„A Premontrei Rend kérésének teljesítése Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzatának heves ellenállásába ütközött. 1993. március 25-én ... kifejtettem: egyesek minden alap nélkül azzal vádolják a Premontrei Rendet, hogy egykori iskolájának újraindításával anyagi előnyökhöz akar jutni, hatalmi pozíciót akar szerezni és mások szerzett jogainak csorbításával akarja kierőszakolni korábbi gimnáziumának újraindítását. Pedig csupán arról van szó, hogy a Premontrei Rend – a Szombathelyi Egyházmegyei Hatóság támogatásával – az itteni katolikus keresztény hívek jogos igényének igyekszik érvényt szerezni.”

Sikerült. Húsz éve működik a gimnázium, a jubileum alkalmából most szerdán igazi örömünnep volt dísztermében.

A plébánosok napját rendezte meg az iskola. Nagyon sok plébános jelent meg ezen, ült a díszterem első soraiban. Őket Fazakas Zoltán Márton prelátus kormányzó perjel köszöntötte. Elmondta: nagyon köszöni, hogy húsz éve támogatják a rendet, az iskolát, küldik hozzájuk, gyakran személyesen el is kísérik a tehetséges diákokat, akikről úgy gondolják szerte a megyében, hogy a Premontrei Gimnázium szellemisége lesz a megfelelő számukra.

– Az iskola megszépült külsőben, belsőben, s az idén rekordszámú diák jelentkezett ide tanulónak – mondta el örömmel a perjel.

Ezután egy párperces film mutatta be a gimnáziumot, nyomatékosan kiemelve: itt a diák a fontos, és az, hogy a tanulók jól érezzék magukat.

A diákok ajándéka sem maradt el. A premontreisek több mint egy órán át léptek közönség elé. Zenéltek, énekeltek, szavaltak. A gimnázium a Bartók Béla Zeneiskolával összefogva hozta létre az igazán nívós műsort, amelyben tehetségeknek tapsolt a lelkes közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!