Szombathely

2014.11.20. 18:45

A Rábába fulladt, ma emlékeznek rá

Szombathely - Pénteken 15 órától a Szent Márton úti temetőben cserkészek tartanak megemlékezést, utána emlékülés, mise lesz.

Némethy Mária

A szombathelyi Fiúkereskedelmi Iskola 49. számú Berzsenyi cserkészcsapatának cserkészei 1936 nyarán a Rába-parton, Németszecsőd (ma Molnaszecsőd) határában táboroztak. A meleg nyári napon a cserkészek a folyóban fürödtek, parancsnokuk, Radics Dénes a parton őrködve figyelte őket.

A 17 éves Gárdos Lászlót elkapta a Rába sodrása. Radics Dénes azonnal a vízbe vetette magát, de mindketten a hullámok közt lelték halálukat.

Radics Dénest Németszecsődön a régi temetőben temették el. Mindössze 28 éves volt, lelkipásztor, hitoktató és cserkészparancsnok. 1933. július 16-án szentelték pappá.


Hamza István, a cserkészkerület elnöke Gárdos László sírjánál
Fotó: Unger Tamás

- A cserkészéletformához mindig is hozzátartozott a rászorulók megsegítése, ezzel a cserkészek Szent Márton nyomdokain haladnak. Radics Dénes is ilyen ember volt, hősies tettére mindig emlékezni fogunk - tájékoztatott a történtekről Hamza István, a Magyar Cserkész Szövetség III. kerületének elnöke.

Gárdos László sírját a 350. Szent Márton Cserkészcsapat kezdeményezésére újították fel a Szent Márton temetőben, ezt koszorúzzák meg pénteken délután 3 órától együtt a cserkészek és a temetkezési kft.

A cserkészek az idén ünneplik a kerület újraalakulásának 25. évfordulóját. A kommunista diktatúra negyven éves tiltása után, 1989-ben szerveződött újra a magyar cserkészet.

A Nagy Háborús Emlékév programsorozatához csatlakozva Nagyapáink háborúja címmel 16 órától emlékülés kezdődik, majd időszaki kiállítás nyílik a Szent Márton Látogatóközpontban. 18 órától engesztelő szentmise lesz az elesett katonákért és a háború áldozataiért, ennek főcelebránsa Berta Tibor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!