A Savaria Ünnepségek a múlt képein

2016. augusztus 19., 06:40 szerző: Kelemen Attila
komment
Évről évre a Savaria Történelmi Karnevál legnépszerűbb programjai közé tartozik a jelmezes felvonulás. Városunk római kori alapítására emlékezve első ízben 1961-ben rendezték meg Szombathelyen a mai fesztivál „jogelődjét”, a Savaria Ünnepségeket.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Csakúgy mint napjainkban, fél évszázada sem csak az ókor került a jelmezesek középpontjába, több történelmi korra osztották fel a városban kígyózó menetet. Az egész várost megmozgató esemény sorsáról végül a városvezetés 1969-ben úgy döntött, hogy ötévenként fogják megrendezni a karnevált. Ám ez az elképzelés a gyakorlatban már nem valósult meg.

Az Egykor és most rovatunkban is többször felbukkannak majdnem fél évszázados felvételek, amelyek a 60-as évek Savaria Ünnepségeit örökítették meg. A képeken jól látható, hogy a jelmezek eleinte kezdetlegesek voltak, ám így is többezres tömeget mozgattak meg az ünnepségek - a város népünnepélyévé váltak.

A Batthány tér 1965-ben és napjainkban

2000 augusztusában, az államalapítás ezeréves évfordulóján aztán újra múltidézésre invitálták az érdeklődőket, feltámasztva hamvaiból a látványos rendezvénysorozatot.

A régi ünnepségek szervezői bizonyára nem gondolták, hogy történelmet írnak. Pedig a felvonulásról készült felvételek remek összehasonlítási alapot jelentenek fél évszázad távlatából.

Kelemen Attila

2016. augusztus 19., 06:40 szerző: Kelemen Attila

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...