Szombathely

2015.04.14. 15:17

A Styl megmentése: Szombathely beszáll a vállalatba

Forrásaink szerint csütörtökön Szombathely közgyűlése megtárgyalja az előterjesztést amelynek eredményeként a céggel támogatási szerződést írhatnak alá. Információink szerint a kormányzati támogatás fejében Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a társaságban mintegy 25% arányban tulajdoni hányadot szerezhet.

Vas Népe

A Vas Népe forrásai szerint az önkormányzat egyéb garanciákat is kapott, így például csoportos létszámleépítésre a szerződés megkötésétől számított 3 éven belül nem, 3 éven túl is kizárólag az önkormányzat egyetértésével kerülhet sor. Az önkormányzat közvetlen képviselethez jut a cég felügyelőbizottságában, és a ruhagyár társasági szerződésének módosításához minden esetben az önkormányzat egyetértése is szükséges lesz.Úgy tudjuk: a garanciák között szerepelne az is, hogy a minősített döntésekben a városnak vétójoga lenne, valamint a kft. tagjai pótbefizetésre nem lennének kötelezhetők. Ez információink szerint azt hárítaná el, hogy a piaci befektető további tőkeemelésekkel, (amire az önkormányzatnak esetleg nem lenne pénze) fokozatosan kiszorítsa Szombathelyet a vállalkozásban.

A szombathelyiek számára fontos ruhaipari vállalkozás sorsa régóta aggasztja az itt élőket. A nagy múltú cég 2004-re nehéz helyzetbe került, amikor a Vas Megyei Bíróság 2005 januárjában végzésével megállapította a Styl Ruhagyár Rt. fizetésképtelenségét, és elrendelte a felszámolását. A ruhagyár azért került nehéz helyzetbe, mert 2004 végére a több mint 1200 alkalmazottjának nem tudott munkát biztosítani. A cég annyira nehéz helyzetbe került akkor, hogy hétszáz munkavállalójától megválni kényszerült, ám a munkabérek és a létszámleépítéssel kapcsolatos költségek (felmondási időre járó bér, végkielégítés) fedezetére szükséges összeggel sem rendelkezett.

A felszámoló az elmúlt években számtalan kísérletet tett a ruhagyár értékesítésére, ám ez egészen mostanáig nem járt sikerrel. A társaság a felszámolási eljárás és más okok miatt mindig csak hónapról-hónapra tudott tervezni, így az ott megmaradt hatszáz dolgozó sorsa folyamatosan egy hajszálon múlt.

Hende Csaba öltönyt próbál (archív fotó: SZMK)

A hatszáz szombathelyi család megélhetését biztosító cég sorsát végül a kormány vette kézbe. Hende Csaba honvédelmi miniszter, a város országgyűlési képviselője 2014. december 30-án a Vas Népének először számolt be a jó hírről, miszerint közel másfél milliárd forint támogatáshoz jut a város a ruhagyár megmentése céljából.A kormány határozatban előirányzat-átcsoportosításokról hozott döntéseket. A határozat alapján Szombathely város önkormányzata a Styl ruhagyárnál hatszáz munkahely megőrzése érdekében 1,47 milliárd forint támogatáshoz jutott. Ez a támogatás már megérkezett az önkormányzat számlájára, így a gazdaságfejlesztésre szánt források egy részéből a város meg tudja akadályozni a csődöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!