Szombathely

2014.07.28. 16:14

A Traviata-stáb hétfőn délután birtokba vette az Iseumot – premier: augusztus elsején

Szombathely – Hétfőn délután megérkezett az Iseumi Szabadtéri Játékok Traviatátájának stábja Szombathelyre.

Ölbei Lívia

Eddig Káel Csaba rendező irányításával a budapesti Művészetek Palotájában zajlottak a próbák, most viszont azonnal birtokba vették az Iseumot, az előadás helyszínét. Giuseppe Verdi Traviata művét, amely a világ egyik legismertebb és legkedveltebb operája, augusztus elsején és harmadikán láthatja a közönség a szombathelyi Iseumban, Káel Csaba rendezésében, a főbb szerepeket Pasztircsák Polina, Brickner Szabolcs és Anatolij Fokanov alakítják, a két szabadtéri előadásban közreműködik a Magyar Állami Operaház énekkara, valamint a Savaria Szimfonikus Zenekar.

Káel Csaba rendező (Fotó: Maitz Kinga)

A Traviata szövegkönyvét Francesco Maria írta ifj. Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regénye alapján, amely 1848-ban jelent meg először nyomtatásban. Az opera ősbemutatóját a velencei Teatro la Fenice-ben tartották 1853-ban. Nem aratott osztatlan sikert – de azóta a Traviata a világ egyik legtöbbet játszott operája. A „traviata” azt jelenti, hogy „az útról letért” - utalva a megtévedt nőre (vö! Kaméliás hölgy, illetve Violetta, a Traviata párizsi kurtizánja).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!