Szombathely

2012.12.04. 17:39

Jézus nem volt keresztény?

Szombathely - A zsidóság és a kereszténység kapcsolódási pontjai címmel tartott előadást dr. Iványi Gábor a Szombathelyi Zsidó Hitközség sorozatában.

Jézus nem volt keresztény. Dr. Iványi Gábor azt mondja, ezzel az állítással gyakran hökkenti meg a hallgatókat a Wesley János Lelkészképző Főiskolán. Pedig a kereszténység a Jézus halála után kialakult mozgalom, amelyben az első század második felére kerültek többségbe a nem zsidó keresztények. Ma már a Jézus élete kutatásban is egyre fontosabb szempont a kutatók számára, hogy Jézussal mint zsidó gondolkodóval számoljanak. Jézus nem valláselhagyó, hanem a Tórát (az ószövetségi Bibliában Mózes öt könyve a Törvény) értelmező zsidó. Ahogy Keresztelő János sem kikeresztelni, hanem bekeresztelni akarta a zsidókat: a formális helyett a szív szerinti zsidóságba. Vagyis a keresztény antiszemitizmus pogány dolog, hiszen nem lehetséges, hogy egy keresztény ne tisztelje Jézus vallását. Ezzel együtt ma jutunk el annak fölismeréséig, hogy kereszténység nem létezik zsidóság nélkül. Iványi Gábor úgy véli, hogy annyi elpackázott lehetőség után a végelszámolásnál minden bizonnyal a zsidó fiú közbenjárására lesz szükség ahhoz, hogy Isten szóba álljon a keresztényekkel is.

Kapcsolódási pontok. Dr. Iványi Gábor lelkész, rektor a Bernstein Béla Zsidó Kulturális Központban. Fotó: Kiss Teodóra

Ebből azonban nem következik, hogy Jézust (mint Messiást) ráerőltessük a zsidókra; a keresztény irányból indított térítő missziónak Iványi Gábor szerint bibliai alapon nincs (sincs) helye. Térítés nincs, választás van. Annak, aki a zsidóságba való nem könnyű betérést választaná zsidónak lenni ma inkább kulturális, vallási, tanulási kérdés , Iványi Gábor azt ajánlja, hogy fogadja el a vallás racionális és irracionális törvényeit egyaránt; ahogy minden vallás hasonló, belső szabályrendszer szerint működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!