Szombathely

2015.02.24. 16:16

Anziksz - Hogy néztek ki Szombathely iskolái a múlt század elején?

A megyeszékhely iskolái láthatók azokon a képeslapokon, amelyekből kedd délután nyílt kiállítás Szombathelyen, az Oladi Általános Iskola Középiskola és Szakiskola Galériáján.

Egy iskolatörténeti időutazás élményét nyújtja a látogatóknak az a képeslap-kiállítás, amelyet kedden délután Fodor István, a KLIK Szombathelyi Tankerületének igazgatója ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, a Szombathelyi Civil Kerekasztal és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ együttműködési megállapodásának eredménye lett ez a közös program, amely egyben Oberwart és Szombathely 25 éves testvérvárosi múltját is ünnepli.

Fodor István, a KLIK Vas megyei igazgatója nyitotta meg a tárlatot

A legszebb épületek többsége az Osztrák-Magyar Monarchiát idézi, de vannak régebbi épületek is. Ilyen például a püspöki elemi iskola. A papi szeminárium a barokk kori városalapításra emlékeztet, de jelentős iskolaépületekkel gazdagodott a város a két világháború között is.

A szombathelyi gyűjtő, Kőszegfalviné Pajor Klára magángyűjteményéből származó fotódokumentumok jelentős része Szombathely egy évszázaddal ezelőtti polgárosodásának és urbanizációjának aranykorát mutatja be. Azt az időszakot, amikor még a történelmi Vasvármegye távoli részeiről, a mai Szlovénia, valamint Ausztria területéről is szép számban érkeztek Szombathelyre diákok, akik közül később sokan a városban telepedtek le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!