Szombathely

2015.03.05. 14:55

Átadták a Markusovszky kórház új belgyógyászati tömbjét

Több mint hatmilliárd forintos beruházással elkészült a Markusovszky kórház új belgyógyászati tömbje. A csütörtöki átadóünnepséget két miniszter is megtisztelte jelenlétével.

Szabó Péter Dániel

Az új belgyógyászati tömb alapkőletétele 2013 októberében volt. Egy év múlva már készen állt az épület. Az átadás-átvételi folyamat lezárulta után az elmúlt hónapban az intézmény megkapta a használatbavételi engedélyt. Ma pedig az ünnepélyes átadás is megtörtént.

– Útban Szombathely felé arra gondoltam, hogy az egészségügy is honvédelem, így én most honvédelmi miniszterként szólok önökhöz – kezdte köszöntőjét Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. – Itt van a városban az egészségügyért is felelős miniszter is, dr. Hende Csaba személyében. Nincs olyan hét, hogy kórházügyben meg ne szólítana. Máskor a szombathelyi felsőoktatás ügyében, a sportberuházások okán, vagy éppen a Szent Márton év miatt keres.

Fotók: Benkő Sándor

A miniszter elmondta, hogy Magyarországon az elmúlt öt évben 400 milliárd forintot fordítottak az egészségügy megújítására. Háromszáz programot finanszíroztak hazai és uniós forrásokból. Ez az ünnep a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórházról szól, ahol egy olyan fejlesztés valósult meg, amelyik a korszerűtlen, több telephelyes, pavilonrendszerű kórházi struktúrát korszerű belgyógyászati tömbbel váltotta fel. Hogy ez a több mint hatmilliárd forintos fejlesztés éppen itt és éppen így valósult meg, az nemcsak egy kormánydöntés eredménye, hanem ehhez köze van a kórházat működtetőknek is. Az országban az egyik legjobban gazdálkodó kórház a Markusovszky. A miniszter úgy gondolja, el kell jönnie annak az időnek, amikor azokat premizálják, akik megtesznek mindent a gazdaságos működésért.

– Azt kívánom, hogy ebben az új épületben a munka ne csak teher legyen, hanem öröm is. Soha ne felejtsék el, hogy minden a betegek gyógyulásáért történik, ha ez így lesz, szép napok várnak Magyarországra – zárta beszédét az emberi erőforrások minisztere.

Fotók: Benkő Sándor

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője a kórház névadójára, Markusovszky Lajosra való emlékezéssel kezdte köszöntőjét:

– A szabadságharc hős katonája volt, honvéd ezredes. Így március idusához közeledve rá is és a dicső napokra is emlékeznünk kell. Az építőknek már tavaly ősszel köszönetet mondtunk, most pedig megköszönjük a támogatást a miniszter úrnak. Balog Zoltán minden ügyünkben mindvégig segítőnk, pártfogónk volt. Továbbra is számítunk segítségére. Valóban igazságtalan, hogy az eladósodott kórházakat mindig megmentik, míg amelyek gazdaságosan működnek, azoknak legfeljebb vállveregetést kapnak. Ez a beruházás gyógyír erre a helyzetre. Végre Szombathely is kap valamit a befizetett adójáért: a sportkomplexumtól, a 86-os úton át a kórházfejlesztésig.

A város nevében dr. Puskás Tivadar polgármester köszönte meg azt a segítséget, amelynek eredménye, hogy Szombathely gyarapodhat.

– Mi szombathelyiek úgy gondoljuk, hogy ezt meg is érdemeljük, mert kitartóan, szorgalmasan dolgoztunk. Köszönöm mindenkinek, akinek szerepe volt az új épület elkészültében. A gyógyításhoz szükség van az emberre, az orvosra, a nővérre, a takarítónőre, hogy a beteg jól érezze magát. A kék csempés épület nem állta ki az idők próbáját, reméljük, hogy az az új technológia tovább szolgálja majd a betegeket. A nagyszerű körülmények mellett továbbra is a legfontosabb az egészségügyi dolgozók hivatástudata. Azt kívánom, hogy használjuk úgy az épületet, hogy itt minél többen meggyógyuljanak.

A Markusovszky kórház történetében piros betűs ünnepként vonul be 2015. március 5-e, mondta prof. dr. Nagy Lajos, a kórház főigazgatója.

– Harminckét évvel ezelőtt itt kezdtem dolgozni a kék csempés épületben. Az azóta eltelt időben rendkívüli változások történtek az egészségügyben. Minden szakma sokat fejlődött, ezek között a kardiológia az egyik legdinamikusabban fejlődő terület volt. A korszerű gépek és módszerek mellett egyre nagyobb kontrasztot jelentettek a korszerűtlen épület. Ezért örültünk ennek a fejlesztési lehetőségnek, és a meglévő problémák ezzel az épülettel megoldódtak. Ez nemcsak a mának, hanem már a jövőnek épült.

Az ünnepi köszöntők után a történelmi egyházak képviseletében dr. Veres András megyés püspök, Jakab Bálint református és Gregersen-Labossa György evangélikus lelkészek áldották meg az épületet, majd a nemzetiszínű szalag átvágása után az érdeklődők megtekinthették az új belgyógyászati tömböt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!