Szombathely

2014.08.20. 13:46

Augusztus 20. - Huszárok, fúvósok és koszorúzás Szombathelyen

Szombathely - „Az intelligencia, az előrelátás és a remény művének” nevezte az államalapító Szent István örökségét dr. Puskás Tivadar polgármester a Szent István-szobornál szerda délelőtt megrendezett városi ünnepségen.

Ölbei Lívia

 

Dr. Puskás Tivadar a millenniumi augusztus 20-án elhangzott Orbán Viktor-beszédből vett idézetre alapozta a saját ünnepi beszédét. Eszerint „István az idegen népek gyűrűjében, a keleti és a nyugati világ határán országot, hazát alapított. Nem években gondolkodott, hanem nemzedékekben. Így kerülhette el, hogy foglyul ejtse álmát az idő". A polgármester kifejtette, hogy „a magyar történelem nem a véletlen szerencsére, hanem a küzdelemre épül". Mint mondta: „István nem a kivárás híve volt": fölismerte a helyzetet, és döntött. Mindezek fényében „augusztus 20-a nekünk, mai magyaroknak jelenti a magyar államiságot, a kitűzött cél megvalósítását, jelent rendet, hitet, erkölcsi tartást. Összetartozást jelent a Kárpát-medence népei és magyarsága számára.". Dr. Puskás Tivadar Szent István Intelmei nyomán hangsúlyozta: „erősebb, életrevalóbb, értékesebb az ország, ha befogadja a különböző kultúrákat, annak tagjait". A polgármester zárásképpen az idézett Orbán-beszédhez tért vissza, miszerint „ezer év erőt adó nyugalmával mondjuk: van újra magyar álom. Egy gazdag és erős Magyarország. Egy nemzet Európa szívében, amelyet magukban bízó, szabad és büszke emberek építenek maguknak a saját szájuk íze szerint." Dr. Puskás Tivadar zárásképpen hozzátette: „2010-ben elindultunk egy úton. Itt, Szombathelyen is. Álmaink megvalósításának útján. Ezt folytatni kell."

Szent István szobránál katonai tiszteletadással helyeztek el koszorút a Vas Megyei Kormányhivatal, a Vas megyei és a szombathelyi önkormányzat, valamint a Magyar Honvédség 12. arrabona Légvédelmi Rakétaezred képviselői. Ezek után következtek azoknak a szervezeteknek a képviselői, amelyek szintén tisztelegni kívántak az államalapító előtt; ezzel a lehetőséggel az Éljen Szombathely Egyesület és a baloldali összefogás képviselői éltek. Az ünnepi műsorban részletek hangzottak el Szent István Intelmeiből Balogh János, Kovács Bálint és Takács Dániel előadásában, fellépett a Pusztinából érkezett moldvai csángó gyermekcsoport, Szombathely Város Fúvószenekara, a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület. Végül elállt az eső is.

 

Kapcsolódó cikkek:

Körmend - A Rába-parti kisváros immár 52 éve csónakfelvonulással és tűzijátékkal ünnepli az államalapító Szent István királyt és az új kenyeret augusztus 19-én. A program az idén a körmendi csata 350. évfordulójáról megemlékező hadtörténeti bemutatóval bővült.

Rubik Ernő feltalálót és Kertész Imre írót a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János köztársasági elnök augusztus 20-án, az állami ünnepen a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében a Sándor-palotában.

Csak elkötelezett, a szakmájukat jól értő, jól kiképzett, fegyelmezett honvédek képesek érdemben tenni a hazájukért - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a honvédtisztjelöltek ünnepélyes, augusztus 20-i eskütételén szerdán a fővárosi Kossuth Lajos téren, a Parlament épülete előtt.

Áder János köztársasági elnök szerint az elmúlt ezer év nemzedékeinek sorsa azt taníthatta, hogy nekünk, magyaroknak az igazságunkat, az érdekeinket magunknak kell képviselnünk, és érdekeink gyakran csak mások érdekeivel együtt érvényesülhetnek.

A Himnusz hangjaira, katonai tiszteletadás mellett, szakadó esőben felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a Parlament előtti Kossuth Lajos téren szerda reggel, az augusztus 20-i állami ünnepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!