Szombathely

2015.08.27. 19:26

Ave Savaria! - Történelmi időszámítás kezdődött Szombathelyen, és tart vasárnap estig

Szombathely – Fellobbant a Vesta-templom lángja, ezzel pedig elkezdődött a karneváli időszámítás Szombathelyen, illetve Savariában.

Bakos Ágnes

Savaria szenátorai a Savaria Legio kíséretében vonultak csütörtök este a Fő térre.

– Ave Savaria, Ave Szombathely! – ezekkel a szavakkal kezdte köszöntő beszédét dr. Puskás Tivadar polgármester.

– Büszkék vagyunk Szombathelyen a múltunkra, mert a város múltja olyan, amely előbbre visz – erről beszélt a több száz fős tömeg előtt a Fórum Színpadon a polgármester.

Fellobbant a Vesta-templom lángja: dr. Puskás Tivadar polgármester indította útjára az idei karnevált. (Fotó: Unger Tamás)

Megköszönte a régi és az újkori karnevál kitalálóinak az időutazást, valamint a helyieknek és az ide látogatóknak az igényt arra, hogy Közép-Európa legnagyobb történelmi játéka lehet a Savaria Karnevál. A beszéd után, a Vesta-templom lángjának meggyújtásával megkezdődött az idei karneváli időszámítás.

A városvezetők igazi, autentikus római kori viseletet öltöttek, ez a tunikán viselt, nehéz, sok rétegben, precízen hajtogatott tógát jelent.

A Savaria Legio vezette menetből nem hiányoztak azok a fiatalok, akik a karnevállal egy időben születtek és most ünnepelnek.

Megkezdődött tehát a játék: ókort és középkort játszik Szombathely vasárnap késő estig.

A legiósok szerepe természetesen nem ért véget az ünnepélyes és látványos megnyitóval: feltűnnek majd a város több pontján, meg persze a Történelmi Témaparkban és akár sarcolhatnak is az Öreg Város Vásárában.

Csütörtök estére tele volt a vásár. Nagyon sokan már tógát öltöttek: fiatalok, idősebbek is. Az apró fiúcskák fejéről nem hiányzott a papírsisak, kezükből a fából készült kard. Apukák, anyukák, nagyszülők nyakába kérezkedtek fel, így ők mindent láthattak a színpadon történtekből. A Fórum Színpad előtt rengetegen gyűltek össze, a tömegben családok, párok, baráti társaságok találkoztak, nagy egymásra találások helye és ideje is a karneváli forgatag – ez már látszott a nyitó estén. Az árusok között alig lehetett elférni, jól fogyott a kürtős kalács, de sokan majszoltak langallót is a kavalkádban, meg persze szép számmal ürültek a poharak.

Csaknem 300 programot kínál a XVI. Savaria Történelmi Karnevál vasárnap estig. A szervezők ajánlása kiemeli a pénteken és szombaton is látható jelmezes felvonulást, ahol minden eddiginél több helyi civil szervezet, együttes és diák vonul majd. A belváros utcáin vonuló menet idén is a római kortól az I. világháború időszakáig eleveníti meg a letűnt korok viseleteit, zenészekkel, garabonciásokkal, mutatványosokkal és tűzfújókkal. Egy szenegáli artista is lesz a felvonulók között, sőt a monarchia haditengerészetének matrózai is megelevenednek.

A Történelmi Témapark programjai a katonai hagyományőrzés jegyében pörgetik vissza az időt – ezrek örömére. A karnevál hivatalos közösségi oldalán mintegy 7 ezren jelezték, hogy itt lesznek a forgatagban, Szombathely történelmi hétvégéjén.


11:28:23

- Senki nem áll itt sorban kürtőskalácsért, biztos, hogy itt akarunk venni? - kérdezi két lány a karneváli forgatagban. Az árus vágyakozva tekint rájuk, a parazsak csak úgy sziporkáznak a potenciális vásárlójelöltek láttán. A lányok már majdnem rendelnek, amikor egy ismerős pár integet nekik. -Ne itt vegyetek, két bódéval sokkal nagyobb, olcsóbb finomabb - jön a határozott utasítás. -Bocsi... - mondják a lányok, sarkonfordulnak, es ott hagyják a magányos árust. Hát ilyen a marketing...

(Cseszkó Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!