Szombathely

2014.08.24. 19:35

Az államtitkár otthon is szigorú szelektív gyűjtő

Szombathely - Ismét államtitkári megbízatást kapott V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő. Új feladatairól kérdeztük.

Bajdó Bettina

– Milyen területeken kapott megbízást az új kormány megalakulása után?

– Nagy örömömre szolgál, hogy az uniós agrárpályázatok úgynevezett illetékes hatósági feladatai és az agrárfejlesztés néhány területén túl a teljes környezet- és természetvédelemért felelős államtitkárság feladatait is elláthatom. Az Országos Meteorológiai Szolgálat, a nemzeti parki igazgatóságok vagy a zöldhatóság intézményrendszerének irányítása izgalmas feladat. Ezen kívül megtisztelő volt számomra átvenni az elődeim által nagyon jó alapokra helyezett hungarikumok területét.

– Milyen konkrét célkitűzései vannak ezeken a területeken?

– Fontos feladat az EU-ban megcélzott körkörös gazdaság megteremtése a következő évtizedben. A teljesen újrahasznosított, lerakásmentes gazdaság létrehozásával – például az üveg, a papír, a biológiai hulladék 100 százalékos újrahasznosításával – ezeket a szempontokat a gyártók már a termelés során is figyelembe kell, hogy vegyék. De kiemelt cél a nemzeti parkok bevonása a vidékfejlesztésbe a turizmus fejlesztésén keresztül és az önellátó gazdálkodás, valamint a helyi termékek népszerűsítésének segítségével.

V. Németh Zsolt szerint az őrségi fazekasság hungarikum lehet. Fotó:Fidesz

– Vannak-e megyét érintő konkrét tervek? (Gondolok itt a nemzeti parkkal való szorosabb együttműködésre, arra, hogy az Őrség jellegzetességeiből válhat-e hungarikum)

– Az együttműködés legkiválóbb példáját az Őrségi Nemzeti Park szolgáltatja. A nemzeti park a kis gazdaságok fejlesztésének céljából magyar tarka üszőket helyez ki. Nagyszerű lenne, ha ez a gyakorlat más állatokra és az ország más területeire is kiterjedhetne a jövőben.

Úgy vélem, az őrségi fazekasság vagy más néprajzi értékek – mint a rönkhúzás – érdemesek arra, hogy a nemzeti értékek megőrzésére hivatott rendszerben magas elismertséget élvezzenek.

– Milyen kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy hungarikum lehessen valamiből?

– A nemzeti értékek megőrzésére hivatott rendszert egy piramisként lehet elképzelni, amely a települési, tájegységi, megyei, ágazati értéktárak, a külhoni magyarság értéktára, a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményéből áll. A rendszer tetején a magyarság csúcsteljesítményeként foglalnak helyet a hungarikumok, így természetesen a jogszabályi rendelkezések a hungarikummá minősítés vonatkozásában rendelkeznek a legtöbb kritériummal.

– Vannak vagy lesznek-e olyan pályázatok, amelyek elősegítik a környezettudatosabb életmódot?

– Ha csupán a Vidékfejlesztési programot nézzük, annak 30 százalékát klímavédelmi és energiahatékonysági feladatokra kell fordítanunk és remélhetőleg 30 milliárd forintot az úgynevezett vizes és természetes élőhelyek megóvására fogunk fordítani. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség is számos pályázatot hirdet hasonló céllal – valamint éppen most lépett hatályba az elektronikus hulladékok visszagyűjtésesével kapcsolatos jogszabály.

– Milyen a 21. század környezettudatos embere? Milyen európai mintát lehet követni itt, Magyarországon? Kell-e egyáltalán külföldi példa?

– Jelentős kulturális eltérések tapasztalhatóak az ország különböző részei között, de a nyugati mintákat is ismerő szakemberek véleménye szerint például a szelektív hulladékgyűjtésben a magyar lakosság legalább annyira tudatos, mint a tőlünk nyugatabbra élők, és úgy gondolom, hogy a szelektív hulladékgyűjtéshez hasonló, nyugaton már bevált gyakorlatok előbb-utóbb hazánkban is nagyobb teret nyernek majd.

– Magánéletében is tudatosan tesz a környezet megóvása érdekében?

– Igyekszem magánemberként is minél többet tenni a környezetvédelem érdekében. Szigorú szelektív gyűjtő vagyok, a műanyag termékeket kerülöm, tudatosan keresem a természetes alapanyagból készült termékeket, például a bútoroknál is. Nagyszerű kezdeményezésnek tartom és minden évben részt veszek a TeSzedd országos hulladékgyűjtő akcióban is.

–Terveznek-e szorosabb együttműködést a civil egyesületekkel?

–Az egyesületi, civil szféra fokozatosan erősödik hazánkban és a szervezetek számos olyan eredményt tudhatnak magukénak, melyeket az állami, önkormányzati szereplők nem érhettek volna el. Például a szentgotthárdi Pro Natura St.Gotthard Civil Összefogás Egyesület (PRONAS) még 2010-ben – ágyúgolyók helyett fojtást használva – szimbolikusan átlőtt az osztrák határon, ezzel is hangsúlyozva a heiligenkreuzi szemétégető ellen korábban összegyűjtött tízezer tiltakozó aláírást, az égetőt elutasító népszavazást, Vas megye és az Országgyűlés projektet elítélő határozatát.

–Indulnak-e olyan agrárfejlesztési programok a megyében, amelyek a munkahelyteremtést célozzák meg?

– Az elkövetkező időszak támogatottjai a nagyszámú élőmunkát igénylő ágazatok lesznek, ezért nem számíthatnak kiemelt támogatásra a csak szántóföldi növényeket termesztők, viszont előtérbe kerül az állattenyésztés, a vetőmagtermelés, továbbá a kertészet.

– A megye mely részei válhatnak hangsúlyosabbá állami segítséggel a mezőgazdaság és az állattenyésztés területén?

– Azokon a területeken, ahol az előbb említett kiemelt támogatásra számító tevékenységeket végzik.

–Országgyűlési képviselőként melyek azok a feladatok, amelyek a területén prioritást élveznek?

– Nagyon bízom benne, hogy áttörést tudunk elérni a körmendi Batthyány-kastély fejlesztésével kapcsolatban. Ezen túl az útberuházások, az útfejlesztések kérdése is hangsúlyos marad. Mindezek mellett általánosan elmondható, hogy az elkövetkező időszakban a források elsősorban a munkahelyteremtésre irányulnak majd.

– Van-e lehetőség arra, hogy a megye lakosai személyesen is feltehessék kérdéseiket, illetve a problémáikkal megkeressék?

– A megyei napilapban meghirdetett fogadóórákon lehetőség van személyesen felkeresni, de az országgyűlés honlapján szereplő e-mail címre, vagy a postai úton küldött levelekre is rövid időn belül válaszolok, és személyes találkozóra is tudok lehetőséget biztosítani, amelyet az előbbi lehetőségek mellett a vasvári irodában dolgozó munkatársamon keresztül is lehet kérni. Mindezeken túl a választókerületem 127 településén tartott rendezvényeken rendszeresen elérhető vagyok, ahol a lakosok személyesen is megkereshetnek kérdéseikkel, problémáikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!