Szombathely

2016.08.24. 18:35

Az amfiteátrum nyomában - A szalézi nyári táborban részt vevő fiatalok is megnézték az ásatást

Szombathely - Több mint száz gyermek látogatott el a Kálvária utcai dombhoz, ahol jelenleg is zajlik az ókori Savaria amfiteátrumának feltárása.

Cseszkó Tamás

Ágh Ernő egyházközségi elnök, városi képviselő szervezésében a Szent Kvirin Szalézi Plébánia táborozó fiataljai is megtekintették Savaria lehetséges amfiteátrumának nyomait a Kálvária utcában, ahol a vértanú püspököt halálra ítélték.

Fotó: Ohr Tibor

- Fontosnak tartjuk, hogy megismertessük a fiatalokkal az ókori szent életét, munkásságát, és az egyházközségben is folyamatosan ápoljuk Kvirin püspök emlékét - mondta el Ágh Ernő, akitől megtudtuk, hogy a szalézi nyári tábor már véget ért, ám minden évben három „ráadásnapot” szerveznek, amin díjmentesen vehetnek részt a gyermekek.

- Idén is száz gyermek látogatott el a Kálvária utcába, ahol jelenleg is régészeti feltárások zajlanak. A korabeli feljegyzések szerint ugyanis a sisciai püspököt, Kvirint a diocletianusi keresztényüldözések idején ide, Savariába hozták. Mivel nem volt hajlandó áldozni Jupiternek, elítélték, malomkővel a nyakában a Perintben halt vértanú halált. - A templomunk védőszentje lett, ezért is fontos számunkra, hogy minél többet tudjunk életéről, munkásságáról. Minden évben június 4-én emlékezünk rá, és ekkor zajlik a templom körüli búcsú is. Jómagam is támogattam a Kálvária utcai régészeti feltárást, melyhez a város 3 millió forintot biztosított, és jó volt látni, hogy valóban van realitása annak, hogy itt állt az egykori amfiteátrum - mondta el Ágh Ernő, akitől azt is megtudtuk, hogy egyházközségi elnökként nagyon fontosnak tartja a közösségépítést.

- Erről szól a nyári táborunk is, mely hosszú heteken át kiváló kikapcsolódási lehetőségeket nyújtott a gyermekeknek, de év közben is igyekszünk mély lelki programokat kínálni mindenkinek. A képviselő bízik abban, hogy uniós forrásoknak köszönhetően megvalósulhat az amfiteátrum teljes feltárása, hiszen mint mondta, Szent Kvirin élete, kompromisszum nélküli önfeláldozása a mai napig példa mindenki számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!