Szombathely

2015.06.07. 18:16

Kinyitott a strand!

Szombathely – A strandokon még nyoma sincs a tömegnek. Az általunk megkérdezettek elégedettek az árakkal, és nem félnek az UV sugárzástól.

Budai Dávid

A héten visszavonhatatlanul beköszöntött a nyár, és ennek legbiztosabb jele, nem csak a harminc fok körüli hőmérséklet, hanem az, hogy mindkét szombathelyi strand megnyitotta kapuit a hétvégén. Vasárnap a déli órákban látogattunk ki a Tófürdőbe és a Termálfürdőbe. Kiderült ki miért dönt egyik vagy másik strand mellett, és az is, hogy a leégéstől nem igazán tartanak az általunk megkérdezettek. Körképünkben arra is kíváncsiak voltunk, hogy mekkora látogatottsággal indult a szezon.

 

Tóth Gábor, a SZOVA Zrt. műszaki igazgatója elmondta: a nyitó napon, szombaton valamivel több, mint 1400-­an látogattak a strandra. Szombaton dél körül még meglehetősen kevesen strandoltak, de mint megtudtuk Szabó Bence Paszkál medenceőrtől, délután három óra körül várható a nagyobb roham. Ő a csúszda felügyeletét látja el nyaranta, és elmondta, van mire figyelni, mert sokan együtt próbálnak csúszni és ez balesetveszélyes.

Mivel ő munkájából adódóan még a legmelegebb időszakban is a tűző napon tartózkodik, megkérdeztük, hogyan óvja a bőrét a napsugárzástól. Bence azt válaszolta: sehogy. Tavaly is egyszer leégett még a nyár elején, szenvedett három napig, de azután már nem volt gondja, húsz éve nem használ naptejet - mondta.

Sákovics Janka is élvezte a strandolást, vidáman pancsolt a termálfürdő vízifocipályáján
Fotó: Unger Tamás

Az uv-sugárzástól jobban óvja magát Gócza Krisztina, bár mint elmondta a déli órákban azért ő sem vonul árnyékba, viszont naptejet rendszeresen használ. Megtudtuk, a Tófürdőn most van életében először, mivel tavaly költöztek a környékre. Az először látott létesítmény elnyerte a tetszését, mert szerinte jól fel van szerelve a viszonylag nagy területen elhelyezkedő strand. Hozzátette: annak ellenére, hogy jól érzi magát, ő főként a szabadvizeket kedveli, Somogy megyében Gyékényesen van egy bányató, azt kedveli a leginkább, mert nem olyan koszos és iszapos, mint a Balaton. A Tófürdő árairól azt mondta, nem olyan vészesek, bár lehetne valamivel olcsóbb is.

Bognár Alexandra is idén először látogatott ki a Tófürdőre, viszont ő már rutinosnak számít, hiszen nyaranta kéthetente jön strandolni. Szerinte a belépő egyáltalán nem drága, igaz, egy család esetében ez már komolyabb kiadást jelenthet. Elmondta: a kedvező árak ellenére soha nem vesz csúszdás jegyet, mert ha csúszdázni szeretne, akkor inkább Sárvárra megy. Általában barátaival jön ki, de előfordult már, hogy egyedül töltött itt egy napot. Alexandra, ha strandra jön, akkor általában az étkezést is itt oldja meg, leginkább a tipikus strand-ételek közül választ, ezért lángost vagy palacsintát szokott enni. Az elmaradhatatlan kérdésre azt válaszolta, ő is vígan napozik akár a déli órákban is, mivel utoljára gyerekkorában égett le, ezért nem tart a napsugárzástól. Megnéztük, napteje is mindössze hatos faktorú volt.

A termálfürdőbe háromnegyed egyig pontosan 526-an látogattak ki, tudtuk meg Kajdi Tamástól, a fürdő munkatársától. Hozzátette: szombaton pontosan 826 látogatójuk volt. Mivel egy rendezvény miatt 13 óráig zárva volt szombaton a fedett uszoda, ezért voltak kevesebben, de bízik benne, hogy a nap végére összejön a nyolcszáz körüli látogató. Erre pedig nagy esélye is volt a termálfürdőnek, mert ottjártunkkor kígyózott a sor a bejáratnál. A nagy melegben ebéd után sokan jöttek hűsölni, igaz, ez nem volt könnyű, mivel az ülőmedence vize 32 fokos, míg a gyermekmedencében 35 fok a víz hőmérséklete vasárnap. Kajdi Tamás kiemelte: náluk az ülőmedence fölött uv-tető biztosítja a leégésmentes fürdőzést.



Balogh Alexandra és Tamás Csilla a Tófürdőt választották

Fotó: Unger Tamás

A leégéstől azonban nem mindenki fél, Szibler Attila nem szokta bekenni magát, annak ellenére, hogy néha leég a bőre, azonban kislányát, Jázmint mindig bekeni naptejjel, ha a strandra jönnek. Néha Sárvárra is elmennek fürödni, de ha csak tehetik, ide járnak, igaz a fedett uszodarészt nem használják. A belépő árát elfogadhatónak tartja, főleg a Szent Márton kártya által biztosított húsz százalékos kedvezménnyel. Amikor strandolnak, akkor itt is sznek, ennyi még belefér. Mivel a Rohonci úton laknak, ha idejük engedi, szó szerint csak leugranak fürdeni egyet. Kíváncsiak voltunk, hogy a Tófürdőre szoktak-e járni, de azt a választ kaptuk, hogy, gyerekkel jobb a termálfürdő.

Ugyanezen a véleményen volt Borbély András is, aki családjával hűsölt az árnyékban. Megtudtuk, bár szombathelyiek, ők a Tófürdőn még soha nem voltak. A belépő árát nem tartja soknak, és ha strandolni jönnek, akkor itt oldják meg az ebédet is. Ők viszont Attiláékkal ellentétben a fedett uszodában is szoktak úszni, még akkor is, ha olyan meleg van, mint most tette hozzá. Kajdi Tamás szerint sokan nem tudják, hogy a nyári időszakban is lehet használni a fedett úszómedencét, ezért napközben ezt többször is elmondják a fürdő vendégeinek.

Az első hétvégén mindegyik szombathelyi fürdőhely változatos programokkal kedveskedett az első strandolóknak. A Tófürdőn vicces úszóversenyt, míg a termálfürdőn családi vetélkedőt szerveztek vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!