Szombathely

2015.06.27. 14:12

Az esélyegyenlőségről és az önfeledt szórakozásról szólt a Hárofit családi napja

A Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesület (Hárofit) tagjai kitettek magukért: színes programok fogadták az érdeklődőket.

Lisztmayer Zsófia

Szombaton kora délelőtt gyerekzsivaj töltötte meg a Hárofit irodája mellett található udvart: elérkezett a szokásos, minden évben megrendezett családi nap ideje. Bár hivatalosan csak 10 órakor kezdődött az esemény, addigra már nagy volt a sürgés-forgás. A csocsóasztalt fiúk állták körbe, fel-felkiáltva egy különösen szép találat után. A hatalmas rózsaszín, tortát formázó ugráló várban pedig a kisebbek lelték óriási örömüket. A folyamatosan mozgásban lévő gyermekek minden felesleges energiájukat beleadták a birkózással egybekötött ugrálásba.

Simon Károlyné hét gyermekével érkezett a családi napra, és miközben igyekezett a kicsiket szemmel tartani, sikerült vele váltanom néhány szót. Mint megtudtam, nem először látogattak ki a családi napra, az anyuka ugyanis az egyesületnél dolgozik. – Nagyon vártuk már ezt a napot, és jóval többen vannak, mint számítottunk rá. A gyerekek leginkább az ugráló várnak örülnek: alig érkeztünk már, már mindannyian a várban voltak – tette hozzá az anyuka.

A felnőttek felszabadultan beszélgettek a sörpadoknál, vagy tették a dolgukat: a főzőverseny előkészületeivel, és a sportversenyek koordinálásával voltak elfoglalva. A családi nap főző sarkát csukott szemmel is meg lehetett találni: a „gyomorkorgatóan” finom illatok előre  jelezték: senki sem távozik üres hassal. A zsűrinek igazán nehéz dolga volt, ugyanis a chilis babtól kezdve a magyaros gulyásig sokféle gasztronómiai csodát készítettek szombaton. Végül Horváth Csaba zsemlegombócos csülökpörköltje nyerte el a legfinomabb étel készítőjének járó díjat. A kicsiket kreatív sarok fogadta kifestők tucatjaival és a szivárvány színeiben pompázó gyöngyökkel. A nem elhanyagolható csillámmennyiséget pedig sok szép tetoválás képében lehetett viszontlátni.

Forgács Károlyné, az egyesület elnöke szerint sokkal nagyobb volt az érdeklődés a családi nap iránt, mint az elmúlt években.

– Vannak újdonságok, mint az arcfestés, az ugráló vár, idén először pedig a Fekete István Állatvédő Egyesület tagjai és kutyusai is eljöttek. Az esemény célja azonban valójában az, hogy a hátrányos helyzetű roma fiatalok és a mozgáskorlátozottak együtt töltsenek egy vidám napot, és felhívjuk a figyelmet az esélyegyenlőségre – mondta el Forgács Károlyné.

A kihívásra vágyók különböző versenyeken mérethették össze tudásukat: a főzőversenyen kívül pingpong, futball és csocsó várta a sport szerelmeseit, idén először pedig két kategóriában szépségversenyt is tartottak. A versenyek győztesei extra motivációt is kaptak: az udvaron lévő asztalok egyikét nyeremények garmadája foglalta el. Kupák, érmek, édesség- és ajándékcsomagok garantálták, hogy senki ne távozzon üres kézzel. A kora délutáni zápor sem szegte kedvét a mulatozásnak, a gyerekek körében pedig igazán nagy volt az izgalom, amikor megérkeztek a kutyusok. A Fekete István Állatvédő Egyesület tagjai ugyanis néhány ebbel látogattak ki a családi napra. Családi napról lévén szó, a zene sem maradhatott el: Baranyi Sándor prímás előadása csak fokozta a jelenlévők hangulatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!