Szombathely

2015.11.21. 17:06

Az Iszlám Állam miatt támadják a szombathelyi zenekart!

Kikezdték a húsz éve működő szombathelyi zenekar nevét a Facebookon. Az együttes azonban kitart az Isis név mellett.

Budai Dávid

Az Isis Big Band megdöbbenve tapasztalta, hogy nevük egyszeriben nemkívánatos lett. A zenekar a Facebookon hirdeti karácsonyi koncertjét, ám a párizsi terrorcselekmények hatására egyre másra jelennek meg a szitkozódó, fenyegetőző bejegyzések. Egy hozzászóló például – aki adatlapja alapján a Honvédelmi Minisztériumban dolgozik – csupa nagy betűvel azt írta, idézzük: „KÉRDEZNÉM, NAGYON SZARUL MEGY? VAGY TÚL ITTÁTOK MAGATOKAT A NÉVVÁLASZTÁSNÁL!” (Az interneten a NAGYBETŰS ÍRÁS kiabálást jelent) Persze a bejegyzésre érkeztek is egyből a válaszok: „Valószínű, az együttes neve előbb megvolt, mint az ominózus szervezet, amire reflexből mindenki ugrik. Az internetet használni is kéne - jól!!! Ha holnap alakul egy Savaria nevű terrorszervezet, akkor majd minden Savaria nevű, ezer éve működő együttes, intézmény váltson nevet, vagy tegye ki magát a "kényelmes tudatlanságnak"?„Remélem, lassan rájössz, mekkora hülyeséget írtál.... mielőtt írsz bármit is, nézz utána a dolgoknak, aztán utána kommentálj.. Mert lehet, hogy így csak egy buta, tájékozatlan emberként jössz ki a dologból! Az előző hozzászólásokból gondolom, hogy már rájöttél erre... ! Szóval egy "Bocs hülye voltam " most nagyon jó lenne, mint következő hozzászólás.” Egy másik posztoló is a zenekar névváltoztatására buzdít: „SZERINTEM VÁLTOZTASSATOK NEVET, ZENE JÓ”

Szombaton délután, éppen a karácsonyi koncert próbáján látogattuk meg a zenekart. Pintér Róbert, az Isis Big Band elnöke elmondta, tartanak attól, hogy ezek a rosszindulatból vagy tudatlanságból fakadó bejegyzések nem tesznek jót a zenekar hírnevének, főleg a fővárosban, hiszen Szombathelyen éppen húsz éve ismerik a zenekart. Külön fájó, hogy mindez egy karácsonyi koncert kapcsán merült fel, amely a szeretetről és az elfogadásról szól. Megtudtuk: a kialakult posztháború ellenére nem fognak nevet változtatni, kitartanak az Isis név mellet, és annak sem látják értelmét, hogy Íziszre változtassanak.

fotó:Budai Dávid

A zenekar nevének és az Iszlám Állam elnevezésének hasonlóságáról már júniusban írtunk, Pintér Róbert akkor is kitartott az Isis név mellett, az Isis Intercity neve azonban azóta már Íziszre változott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!