Szombathely

2013.02.16. 08:33

Az önérvényesítő kommunikációról

Szombathely - Az önérvényesítő kommunikációról tartottak tréninget a női vállalkozóknak és a vállalkozások iránt érdeklődőknek Szombathelyen, a Kiskar utca 5. szám alatt.

Merklin Tímea

Vajon gyakran előfordul, hogy a véleményünk bennünk marad? Gyakran előfordul, hogy szeretnénk nemet mondani, mégis igent mondunk? Előfordul-e viszonylag gyakran, ha kudarc ér, azon gondolkodunk, ki más a hibás? Ha ezekre igen a válasz, érdemes tanulni az asszertivitásról, vagyis arról, hogyan lehet megvalósítani a magabiztos, határozott, önérvényesítő viselkedést. Az asszertív az ember képes megvédeni saját jogait úgy, hogy közben nem sérti mások érdekeit, eléri céljait – de nem azon az áron, hogy másoknak árt. Lackó Zsuzsa tréner feltárta a résztvevők számára más viselkedéstípusok hátterét is: mi mindenről érdemes tudni, ha egy agresszív vagy egy passzív féllel állunk szemben.

Az agresszív viselkedés okai között találjuk a gyengeség és fenyegetettség érzést, hogy nem tudja kommunikálni a negatív érzelmeit, és azt a meggyőződést, hogy ez a konfliktusrendezési mód hatékony. Ok lehet a múlt érzelmi tapasztalataira való túlzott reagálás is. Az agresszív viselkedés következményei: a bűntudat, az elidegenedés, a szeretet nélküliség, a meg nem értés, a magas vérnyomás, a kapcsolatok megromlanak, a másikban gyűlik a feszültség, és egyszer csak bosszút fog állni.

A passzív ember elfogadja, hogy a másik fölötte van, mert fél tőle, mert úgy érzi, ki van szolgáltatva, mert azt gondolja, így könnyen, gyorsan megold egy problémát, sőt még segíti is a másikat, nem hisz a saját értékeiben. A sérelmek elnapolása növekvő mérget eredményez, elbizonytalanodást, az önbecsülés csökkenését.

Aki az önérvényesítés útjára lép, tudatában van annak, hogy joga van a véleménye kifejezéséhez, a másik tiszteletben tartásához. Joga van ahhoz, hogy meghallgassák és komolyan vegyék. Joga van kérni, információhoz jutni, joga van elismerni, hogy valamit nem tud. Joga van hibázni, önmaga lenni, vagy azt mondani nem tudom. Az asszertív viszony partneri viszony. Különösen nőktől a környezet talán nehezen fogadja el, mert nem érti, nem tud vele mit kezdeni. A vállalkozói világban azonban nagy szükség van a problémamegoldó, érdekérvényesítő kommunikációra, érdemes – apró lépésenként – megtanulni, és átvinni a gyakorlati életbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!