Szombathely

2015.11.15. 16:35

Bálint Éva és Szabó Tibor diafilmeket vetítettek a gyerekeknek - Márton-napi játszóház pogácsával, teával

Szombathely - Libanyomda, gyapjúbárány és diavetítés. Mintegy száz gyerek ismerkedett játékos formában Szent Márton életével az Agora Művelődési és Sportházban vasárnap.

Budai Dávid

Hagyomány, hogy a Szent Márton-hét záró programján a gyerekeket várják a Szent Márton-játszóházba. A sportházat vasárnap tíz órától vehették birtokba a legkisebbek és egészen 13 óráig futottak párhuzamosan a változatos programok. A három hónap híján hároméves Lili fél tizenegykor érkezett a játszóházba, és miután megalkotta libanyomdáját, máris hozzáfogott a gyapjúbárány elkészítéséhez. Édesanyja, Garainé Kovács Nóra elmondta: az interneten szereztek tudomást a játszóházról, amelynek alapvető célja - ahogy azt Kiss Andreától, az Agora gyermek és ifjúsági szakági vezetőjétől megtudtuk -, hogy játékos formában ismertessék meg Szent Márton életét a gyerekekkel.

A játszóház persze ennél többet is kínál, a már említett kézműves foglalkozások mellett hét játékos feladat során ismerkedhettek meg a gyerekek a Márton-napi hagyományokkal. Róka Szabolcs, Tinódi-lant-díjas magyar énekmondó kifejezetten erre az alkalomra készített egy interaktív előadást, amely Szent Márton életének stációit dolgozza fel. Az előadást tavaly mutatta be először a szombathelyi gyerekeknek, viszont idén először volt diavetítés. A Weöres Sándor Színház művészházaspárja, Bálint Éva és Szabó Tibor olyan klasszikusokat válogatott össze, mint a Csalóka Péter, az Égig érő fa, a Piroska és a farkas, a Babszem Jankó, Aladdin, vagy éppen a Pinokkió. Amikor bekukkantottunk a diavetítésbe, Szabó Tibor éppen arról mesélt, hogy Pinokkióból végül hogyan lett igazi kisfiú. A gyerekeket teljes mértékben leköti ez a fajta mesélés, pedig voltak olyanok, akik most láttak először diavetítőt. Szabó Tibor elmondta: a mesélés igazán családi hangulatban telt, ha ismeretlen szóba botlottak, akkor megálltak és megbeszélték, így mesélte el a szélmalom működését is a gyerekeknek. A Szent Márton iroda libazsírból készült pogácsával és teával is kedveskedett annak a mintegy száz apróságnak, akik ellátogattak vasárnap délelőtt a sportházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!