Szombathely

2017.01.20. 13:54

Betonos aljzatot kapott a záportározó - Megszűnhet a kellemetlen szaghatás

Szombathely - Betonos aljzatot kapott a Vasivíz Zrt. szennyvíztisztító telepének záportározója, így könnyebben tisztíthatóvá vált a létesítmény. A társaság több mint 230 millió forint értékű, saját erős beruházásának köszönhetően megszűnhet a környéken tapasztalható kellemetlen szaghatás.

Szombathelyi Médiaközpont

A város csatornahálózata egyesített rendszerű: a szennyvíz mellett 35 százalékban csapadékvizet is szállít, amit az Újvilág utcai szennyvíztisztító telep záportározója fogad be. A medence kapacitása 8600 köbméter. A 2000-es évek közepén egy ISPA-projekt keretében a létesítmény egy részét lebetonozták, a másik két rekeszben azonban maradt az egyenetlen aljzat. A szennyvíziszap lerakódott a repedésekben, s mivel az esőzések miatt gyakran nem volt ideje kiszáradni, berothadt, és kellemetlen szagot árasztott. A környéken élők gyakran panaszkodtak emiatt. A mostani beruházásnak köszönhetően a teljes tározótér aljzata betonburkolatot kapott.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

- Azt várjuk ettől a fejlesztéstől, hogy a szaghatás csökken, illetve teljesen megszűnik. Az új tározó beton térburkolatot kapott, lényegében sík felületet, középen egy árokkal, amit a kotrógépeink így remélhetőleg tökéletes módon le tudnak tisztítani - mondta el dr. Kohuth Viktor vezérigazgató.

A fejlesztést az önkormányzatok - köztük Szombathely és Kőszeg - által fizetett használati díjakból, összesen 234 millió forintból valósította meg a zrt.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő az átadó ünnepségen arról beszélt, hogy ez a nap méltó Éhen Gyula egykori polgármester örökségéhez, akinek vezetése alatt Szombathely csatornahálózata kiépült. Mint mondta: ez a beruházás jelentősen javítja a környéken lakók életminőségét.

Dr. Puskás Tivadar polgármester is elődjét, Éhen Gyulát méltatta. Felidézte, hogy az 1970-es években történt egy nagyobb fejlesztés a rendszerben. A záportározó átépítése júniusban kezdődött, és fél évig tartott.

- Többnyire betonmunkákkal dolgoztunk, zsaluztunk, vasszerkezeteket építettünk be, ennek a mennyisége nagyjából 2 ezer köbméter volt. Az oldalfalak vasbetonból készültek, az aljzat pedig bazaltbetonból - mondta Pócza Balázs, a kivitelező cég ügyvezetője.
A tervek szerint a Vasivíz hamarosan új kotrógépet vásárol, amivel a záportározó teljes felülete jól takaríthatóvá válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!