Szombathely

2014.05.25. 14:40

Bordács Andrea a jövőről a végzősök diplomakiállításán

Szombathely - Új koncepcióval dolgozik a NYME SEK Művészeti Intézetének új igazgatója, Bordács Andrea, miközben tovább fűzi a képtárral való évtizedes kapcsolatot.

Merklin Tímea

– Kísérleti műhelyt kezdünk működtetni, nem csak jelenlegi, hanem volt hallgatókkal együtt. Így, művészeti szervezetként jobban bele tudunk helyezkedni az egyetem és a tágabb környezetünk életében, és jobban tudunk pályázni. Június 16-án a Bloom napon is művészeti szervezetként tudunk közreműködni, Kísérleti műhelyként fogunk megnyilvánulni a városi programokban – mondta kérdésünkre dr. Bordács Andrea intézetigazgató a Szombathelyi Képtárban a diplomájukat megvédeni készülő végzősök Polifónia 2014 című kiállításán.

– Korábbi helyén a Géfin Gyula utcában a Művészeti Intézet önálló volt, ősztől került be a Károly Gáspár téri főépületbe. Ugyan nincs elég műhelyünk ebben a helyzetben, de jobban láthatóvá váltunk az egyetem számára. Főleg anyagkísérletekkel és gondolatkísérletekkel akarunk foglalkozni, elszakadni a hagyományos reproduktív jellegű oktatástól. A szükségből erényt szeretnénk kovácsolni. Jelenleg a recycling témával foglalkozom, a hallgatókkal is azon gondolkodunk közösen, hogy a számunkra újrahasznosított anyagokból milyen műveket lehet létrehozni. Ez a kortárs képzőművészetben is egy trend. Lesz majd a képtárban is egy anyagokkal kísérletező kiállításunk.

A Művészeti Intézet hallgatójának lenni az egyetemen belül népszerű dolog, az első ötben benne vannak a szakjai, bár kétségtelen, hogy évről évre kevesebb a diák. Bordács Andrea büszke a végzős hallgatók diplomakiállítására, amint mondta, van olyan egykori hallgató, Sági Gyula, akinek a diplomamunkája már magángyűjteményben van, és Párizsba hívták kiállítani.

– Azért fontos ezt kiemelni, mert a diákok sokszor pesszimisták a művész életutat illetően. Én úgy gondolom, ha van tehetség, szándék, persze sokszor szerencse is kell hozzá, akkor jól alakulhat a pályájuk. Jó indulás a diplomamunkákat egy ilyen rangos helyen kiállítani, mint a Szombathelyi Képtár. Nem is tudják, milyen nagyszerű, hogy Pados Zsolt, az egyik legnagyobb hazai magángyűjtemény tulajdonosa, a hazai művészeti élet egyik legbefolyásosabb embere elvállalta a megnyitójukat. Sajnáljuk, hogy a kézműves szak nálunk kifut, és átmegy Sopronba, és itt csak a képi ábrázolás marad.

Cebula Annától, a Szombathelyi Képtár igazgatójától megtudtuk: a képtárat az egyetemhez évtizedes kapcsolat fűzi. Emberi és szakmai kapcsolat mindig is fenn állt közöttük, de az elmúlt évtizedben ez hivatalossá és intézményessé vált azáltal, hogy 2007 és 2011 között három egyezményt is kötöttek. Ezek közül kettőt a Rajz Intézeti Tanszékkel való együttműködésről, illetve egyet a Bölcsészettudományi Karral.

– Remélem, hogy ez a kölcsönösség az elkövetkezendőkben is megmarad, és művészettörténész kollégáimmal továbbra is segítségére lehetünk az egyetem oktató munkájában – mondta Cebula Anna. – Emellett a Szombathelyi Képtár 13 ezer kötetes könyvtára és ugyanilyen terjedelmű adattára továbbra is nyitott kapukkal várja a hallgatókat és az oktatókat. A könyvtárszakos hallgatók közül pedig reméljük, hogy jövő évben is lesznek, akik itt töltik szakkönyvtári gyakorlatukat, hiszen a képtár könyvállománya egyedüli a megyében.

A mindig színvonalas kiállításokat befogadó Szombathelyi Képtár termeinél nincs ideálisabb helyszín a diplomamunkák megvédésére.

Cebula Anna hangsúlyozta: ez a lehetőség biztatás minden végzős hallgató számára a türelmes, kitartó további munkához. Ugyanakkor emlékeztetés, hogy művésznek, alkotónak lenni megtiszteltetés és kiváltság, hiszen nem mindenki kapta ajándékba a tehetséget, hogy belső világát a művészetek nyelvén ki tudja fejezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!