Szombathely

2014.07.14. 13:55

Bővül a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés is Szombathelyen

Szombathely - Amikor építkezünk, lakást újítunk fel vagy kertet rendezünk, sok hulladékkal kell számolnunk. Nem mindig könnyű eligazodni, hogy mi számít veszélyes hulladéknak, és hogy mit hol helyezhetünk el.

Varga Krisztina

Makrai Károly, a szombathelyi hulladékudvar telepvezetője nem elégedetlen: tavaly 19700 lakossági ügyfelük volt, egy erősebb nyári napon nem ritkán kétszázan is megfordulnak a telepen. Ott jártunkkor is folyamatosan érkeznek az autók, többen lapátolják, vasvillázzák a hozott nyesedéket. Faller Ferenc utánfutóval jött: munkakesztyűben a karácsonyfa maradványait, meg a tavaszi almafa metszés hulladékát pakolja egy konténerbe. Azt mondja, egyszerűbb ide kihozni, mint az elégetésével bajlódni. Építési törmeléket is többször hozott már.

– A telepre történő beszállítás mindig mérlegeléssel és az adatok rögzítésével kezdődik – magyarázza Csonka György, a Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Az ingyenes hulladéklerakás lehetősége a szombathelyi lakosokat illeti meg. Nyesedékből egy köbméternyit hozhatnak be naponta, építési törmelékből alkalmanként egy, évente összesen három tonnát.

Faller Ferenc utánfutón hozta ki a nyesedéket a hulladékudvarba. Mellette Makrai Károly telepvezető. Fotó: Varga Krisztina

A jellemző beszállítási mennyiség 600-900 kilogramm között van, ennyi fér rá egy átlagos utánfutóra. Ebbe a mennyiségbe egy kisebb átalakítás bontási anyaga belefér. Egy családi ház lebontása több törmelékkel jár: az ilyen szállítmányokat az Erdei iskola úti lerakóba irányítják, ahol térítés ellenében lehet elhelyezni. A bontási anyagok közül a pala, azbeszttartalma miatt veszélyes hulladéknak minősül, ezt a szomszédban levő Megoldás Kft-hez kell bevinni. Az apróbb, háztartási veszélyes hulladékokat a hulladékudvarban gyűjtik: a megmaradt gyógyszer, a fénycső, a szárazelem, a fáradt olaj, a festékes doboz, festékmaradék ugyancsak ingyenesen leadható, ártalmatlanításáról a szolgáltató gondoskodik. A telephelyre beszállítható az újrahasznosítható papír, üveg, fém, fólia, háztartási limlom és elektromos hulladék is.

– A legnagyobb mennyiségben építési törmeléket és kerti nyesedéket hoznak be hozzánk a lakosok – fűzi hozzá az ügyvezető. – Az előbbit technológiai célra, utak, támasztó rézsűk építésére használjuk fel a telephelyen, a zöld hulladék ledarálásra kerül és Gore-Tex technológiával komposztáljuk. A speciális fóliával letakart prizmákban 30-35 nap alatt komposztot nyerünk, amit rekultivációs munkálatokra használunk.

Csonka György elmondta azt is, hogy a Petőfi telep, Újperint városrészekben már bevezetett házhoz menő szelektív zsákos gyűjtést július elsejétől bevezetik a gyöngyöshermáni városrészben is. A szórólapokat és a sárga gyűjtőzsákokat már kijuttatták az 1500 ingatlanra. A lakók ezen túl otthon, a szolgáltató emblémájával ellátott sárga színű zsákba gyűjthetik a papírt, a fém élelmiszeres dobozokat, a petpalackot, a tejes, üdítős kartonokat. A zsákokat havonta szállítják el, s akkor osztják ki a következő havi zsákokat is. Az újra felhasználható hulladék ilyen módon való gyűjtése a gyűjtőszigetes módszernél költséghatékonyabban végezhető. De jól jár a lakosság is, hisz ha a nagyméretű palackok és csomagolóanyagok nem kerülnek a hagyományos kukába, kisebb űrméretű gyűjtőedény használata is elegendő és nem elhanyagolható a környezetterhelést csökkentő hatás sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!