Szombathely

2014.03.24. 14:25

Buborék lobbant - Természettudományos tapasztalati tanulás

Szombathely - A víz világnapjához kapcsolódóan tizenkét iskola diákjai keresték fel hétfőn a Berzsenyi Dániel Könyvtárat, ahol játékos természettudományos kísérleti bemutatókat tartottak.

Merklin Tímea

A könyvtár figyelmet fordít arra, hogy a humán műveltség elmélyítésének segítésén túl a gyermekek természettudományos érdeklődését kielégítő programokkal egészítse ki az iskolák, iskolai könyvtárak munkáját. Bozzai Judittól, a gyermekkönyvtár munkatársától megtudtuk: szorgalmazták, hogy a foglalkozásokon ne csak szombathelyi, hanem vidéki iskolák tanulói is részt vegyenek. Jöttek gyerekek Felsőcsatárról, Rumból, Vasszécsenyből, Püspökmolnáriból, Jákról, Vépről, Táplánszentkeresztről. Vannak köztük olyan iskolák, ahol nincs labor, így a gyerekek sosem kísérleteznek, nem ismerik a tapasztalati tanulás élményét.

A könyvtárban a győri Mobilis interaktív kiállítási központtal együttműködve valósult meg a program, a három foglalkozásból álló játékos természettudományos kísérlet. A tetőtérben a levegő nyomása volt az egyik téma, amely minden pillanatban terhel minket, csak nem érezzük: egy sörösdoboz, amelyből kiürítették a levegőt, azonnal összeroppant. (Nagyon látványos ugyanez egy vasúti kocsival.) Az is érdekes tapasztalat, hogy megtartja a légnyomás a pohárnyi vizet, ha lefedve felfordítjuk, a pohár maximum tíz méter hosszú lehetne. A gyerekeknek nagyon tetszett, amikor gázzal egy harisnyán keresztül szappanbuborékot fújtak. Két fiú tartotta a tenyerén, amikor meggyújtották, és a buborék ellobbant. Az első emeleti gyermekkönyvtárban arra láttak példát a diákok, hogyan hat a centrifugális erő, miként lesz a porszívócsőből hangszer, miközben örvényleválások keletkeznek.

A földszinten kreatív foglalkozás zajlott: „Cartesius búvár" modellt lehetett készíteni. A diákok demonstrátori felügyelet mellett gyárthatták le búvárjaikat, szempontokat kaptak a folyadékok áramlásának megfigyelésére, a Pascal-törvény, a folyadékban fellépő erők illetve a forgatónyomatékok működésére.

A könyvtár nem először hívta meg a győri Mobilis munkatársait, tavaly kisebb kaliberű, de hasonlóan nagy sikerű bemutatót tartottak itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!