Szombathely

2014.08.21. 13:10

Ingyenes vezetéstechnikai nap Szombathelyen

Szombathely - Évről évre számtalan motoros közlekedési balesetet regisztrálnak. Idén újfennt felhívja a közlekedők figyelmét a veszélyes szituációk elkerülésére a Szombathelyi Motorosok Közhasznú Egyesülete.

Kelemen Attila

Az egyesület augusztus 30-án immáron ötödik alkalommal rendezi meg motoros és balesetmegelőzési rendezvényét. Az ingyenesen látogatható találkozó délután 13 órakor kezdődik.

A rendezvény érdeklődői köre széles skálán mozog. Az ország különböző pontjairól érkeznek motoros rendőrök: jelen lesznek Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye kétkerekűs rendfenntartói.

Ám az igazi főszereplők mégsem ők, hanem a motoros társadalom nyolcvan százalékát kitevő közlekedők lesznek akik nap mint nap használják két-, illetve háromkerekű járműveiket , hiszen nekik és róluk szól a balesetmegelőzési rendezvény. A cél, hogy a motorral illetve más járművel közlekedők fontosnak, fontosabbnak tartsák az egymásra odafigyelést az utakon.

A balesetmegelőzési programokon túl (motoros vezetéstechnikai ügyességi pályák, baleseti szimuláció) látványos showelemekre számíthatnak a Varasd utcai üzletközpont parkolójában az érkezők.

A rendezvény leglátványosabb, legtöbb nézőt vonzó eseménye a baleset mentési szimuláció, melyen több szervezet is közreműködik (Fotó: Szombathelyi Motorosok Közhasznú Egyesülete)

A Demény Team motoros bemutatóját baleseti mentési szimuláció követi, melyen közreműködik Szombathely Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága, a Vép-Bozzai önkéntes tűzoltó egyesület, Dóka Tamás tűzoltómotorral, a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság, a Szombathelyi Mentőszolgálat, az OMSZ motoros szolgálata, illetve a Magyar Vöröskereszt. A bemutatót követően lehetőség nyílik a mentési eszközök kipróbálására.

A kilátogató családok számára vonzó lehet az ideiglenesen felállított gokart pálya is, melyet szintén igénybe vehetnek kicsik és nagyok egyaránt.

A rendezvény egész ideje alatt közelebbről is megtekinthetők lesznek a tűzoltási, mentési gyakorlatban közreműködő járművek, mindemellett egy Pneumobil is közszemlére lesz bocsátva. Ez utóbbi jármű különlegessége, hogy nem üzemanyag, hanem levegő hajtja.

A rendezvény záróakkordja a rendőrségi biztosítással felvezetett motoros felvonulás lesz a városban Veszprém és Vas megyei rendőrmotorokkal. A felvonulás ideje alatt (délután 17 órától fél órán át) útkorlátozásokra számíthatnak a városban közlekedők.

A Szombathelyi Motorosok Közhasznú Egyesületének egyik legfőbb célkitűzése a baleset-megelőzésben való közreműködés, más egyesületekkel való együttműködés, illetve a társadalom szemléletének formálása a motorosokról. Fontosnak tartják, hogy részt vegyenek a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottság munkájában. A prevenciós célok hatékonyabb megvalósítása érdekében kapcsolatban állnak a szombathelyi tűzoltósággal, a mentôszolgálattal és a vöröskereszttel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!