Szombathely

2015.04.26. 07:29

Csak semmi babona: kinyílt a 13. virágút Herényben

Csak látogatóból van több, mint virágból. Több ezer ember volt kíváncsi a Herényi virágút első napjára, köztük voltunk mi is.

Budai Dávid

Szombat délután kilátogattunk a Herényi virágútra. Ha van még egyáltalán olyan ember, akinek be kell mutatni a rendezvényt, annak elmondjuk, kár lenne kihagyni. Virágok minden mennyiségben, de képviseltetik magukat a kézművesek, és olykor belebotlunk egy-egy utcazenészbe is, de ha csak egy lángost vagy egy sört akarnánk bekapni, akkor is jó helyen járunk. Annál is inkább, mivel a fellépők egymást váltják a színpadon. Jó eséllyel összefuthattunk ma Marót Vikivel a Nova Kultúr zenekarból, vagy Török Ádámmal a Miniből. Mi elsőre a Vasi Állatvédők Egyesületébe botlottunk, így gyorsan meg is kérdeztük, mik a tapasztalataik. Az idei mérleg az, hogy egy kutyát és két macskát is elvittek próbaidőre tőlük, de például tavaly három kutya talált gazdára a virágúton. Mivel vasárnap is lesznek kutyák és macskák, jó eséllyel megdől a tavalyi rekord, tudtam meg Asbóth Máriától és Fodorné Simon Andreától.

A tizenharmadik alkalommal megrendezett kertészeti kiállítás az eltelt évek alatt igen sokat fejlődött. Annak ellenére, hogy 2003-ban esőben debütált a virágút, tízezer ember volt kíváncsi a rendezvényre, azóta ez a szám megduplázódott. Ahogyan Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke, a rendezvény főszervezője elmondta, a virágúttal az emberek 99,9 százalékban elégedettek. Az itt élőket köszönet illeti, hiszen önmérsékletet kell gyakorolniuk minden évben ezen a két napon. A lakók helyet adnak a vásározók autóinak.  Az idén 120 árus települt ki az utcákra, többségük kertész, de találkoztunk kézművessel, ékszerárussal, mézárussal, sőt még honvédségi gyalogsági ásót is vehettünk volna.

A szervezők - mint mindig - most is igyekeztek családbaráttá szabni a rendezvényt, ezért pónilovaglással, légvárral, dodzsemmel, körhintával kedveskednek a gyerekeknek. Aki pedig megéhezik, az a szokásos lángos, hurka, kolbász, hamburger, hot-dog, gyros, hal, kürtős kalács sorból választhat.

A virágút nem nő ki magától a földből. Kiss Attila, a szervezésben részt vevő önkéntes elmondta, amint véget ér a rendezvény, másnap elkezdődik az ötletelés, és a tapasztalatok kiértékelése. A gyakorlati lebonyolítást pedig minden évben januárban kezdik, csak így lehet méltó arra a virágút, hogy a város szabadtéri nyitórendezvénye legyen.

Miközben végigjártuk a több kilométeren át kígyózó utcákat, kíváncsiak lettünk, vajon a többiek hányadszorra koptatják itt a flasztert. Így tudtuk meg, hogy Farkas Dávid és Tóth Melinda már negyedik alkalommal járják végig a virágokkal és árusokkal teli utcákat. Mint elmondták, elsősorban a hangulat miatt látogatnak ki, szerintük az árak kicsit elszaladtak, de a hangulat a régi. Horváth Zsuzsanna és Bulicsek Zoltán szintén évek óta látogatják a rendezvényt, sőt már hagyomány, hogy Lotti nevű kislányuknak ilyenkor mindig vesznek egy kalapot. Mi kalapot nem vettünk, viszont olyan jól éreztük magunkat, hogy lehet, hogy duplázunk vasárnap. Jó tanácsként pedig annyit, hogy ha nem akar összefutni ismerőssel, semmiképpen nem javasoljuk a virágutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!