Szombathely

2014.12.20. 20:31

Csendes éj a forgalmas Vörösmarty utcában, szombaton délután

Szombathely – Zsúfolásig megtelt a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének Vörösmarty utcai közösségi terme szombaton délután, még a karácsonyi ünnepség megkezdése előtti utolsó percekben is összecsukható székek kerültek elő a titkos zugokból, volt vagy 80 vendég, de ez a minimum. Végül senkinek nem kellett álldogálnia.

Ölbei Lívia

Itt mindig így megy: ha valakinek segítségre van szüksége, azonnal többen ugranak. Például akkor, amikor megjön Tamás, és óvatosan utat keres a sűrű széksorok között. Gyorsan megtalálja barátait, valamelyikük (kezében praktikusan összecsukható fehér bot) üdvözlésképpen megsimítja a fejét, jól van, kezdődhet a műsor. A falakon mindenütt színes karácsonyi díszítés, a hosszú terem végében izzósor-ruhában pompázó karácsonyfa, pirosló mikulásvirágok, az asztalokon szaloncukor. A hosszú terem végében Goda István egyesületi elnök megható műsort ígér. Nagy János operaénekes kiereszti a hangját, Ave Mariával, Bánk bán-részlettel érkezik (zenei alap is van, magnóról), a Csendes éjt az egész terem együtt énekli. (Zenei háttérre nincs is szükség.)

Csider Sándor tanár úr saját téli-ünnepi verseit elmélkedésekkel fűzi össze: azt mondja, az igazi ünnephez nem vásárlás kell, hanem odafigyelés. Nem először hívták meg őt egyesületi vendégségbe. A versekből-elmélkedésekből kerekedő füzér egyszer csak mintha fölkanyarodna a fenyőfára, a diszkófényeket produkáló izzósor mellé. A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Népdal- és Nótakör verses-zenés adventi műsorát hozta el a karácsonyfa alá. Közben az elnök Fekete Ferencnének is megadja a szót: Terike az egyesületből jelezte, hogy szívesen elmondana egy Zelk Zoltán-verset az ünnep kedvéért. Elmondja, mosolyog, belülről szól, küszöbön a meghatódás is.

A fal mellett szendvicshalmok várakoznak, Goda István bejelenti, hogy van forralt bor és forró tea. Az egyesület karácsonyfája mintha még színesebb fénysziporkákat szórna, mint az elején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!