Szombathely

2013.01.31. 17:00

Don Bosco, meg a jókedv rendje

Szombathely - Csütörtökön volt Don Bosco égi születésnapja, róla misén emlékeztek meg a szalézi templomban. Követői, a szaléziak 100 éve telepedtek meg Magyarországon.

Némethy Mária

Bosco Szent János, a szalézi rend megalapítója - akit leggyakrabban csak Don Bosco-ként emlegetnek - január 31-én hunyt el 1888-ban Torinóban. Az idén különösen ráirányul a figyelem, hiszen a szalézi rend magyarországi megtelepedésének 100., azaz centenáriumi éve az idei.

P. Csány Péter SDB, a rend szombathelyi igazgató-plébánosa csütörtökön emlékezett meg Don Boscoról. Fotók: Szendi Péter

Életéről, a szegénysorsú gyermekek segítéséről csütörtök este Szombathelyen misén emlékezett meg P. Csány Péter SDB, a rend itteni igazgató-plébánosa. Don Bosco nevelési terve amely szerint a gyerekeknek szükségük van arra, hogy gyerekek lehessenek, olyan családi légkörre, amelyben védve és szeretve érezhetik magukat, és szükségük van játszási lehetőségre, hogy kitombolhassák magukat ma is nagyon időszerű. A munkáját többször is akadályozták, például a szegény gyermekek nevelésére használt termeket elvették tőle. De nem hátrált meg, lakásokat bérelt, ott folytatta a fiúk nevelését. Utóbb a városi hatóságok is felismerték Bosco kezdeményezésének fontosságát.

Róla Szombathelyen bővebben majd vasárnap emlékeznek meg a szaléziaknál.

A rend magyarországi megtelepedésének ünnepségsorozata, a centenáriumi év ünnepélyes megnyitása az elmúlt hétvégén kezdődött el Budapesten, a Szent István bazilikában. Ugyanazon a napon a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában A jókedv rendje Szaléziak című kiállítás nyílt meg, amely a rend történetének elmúlt száz évét dolgozza fel.

A rend centenáriuma alkalmából május 17-én Magyarországon először majd ide, Szombathelyre érkezik meg Don Bosconak az ereklyéje. Ezt, az életnagyságú üvegkoporsót P. Csány Péter látta már Torinóban. Májusban püspöki szentmise lesz majd ebből az alkalomból a szaléziaknál. Augusztusban pedig a rend történetét nagyszabású kiállításon ismerhetik meg az érdeklődők, országot járó körútján a vasi megyeszékhelyre érkezik az.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!