Szombathely

2015.11.15. 18:34

Egy amerikai Párizsban - Az egyperces némaság után Gershwin zenéje is felcsendült a jubiláló szombathelyi fúvósok előadásában

Szombathely – Egyperces néma felállással emlékezett meg a párizsi terror áldozatairól a közönség a jubiláló Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar koncertjének elején vasárnap délután az Agora – MSH-ban. Aztán sok más népszerű dallam mellett nemsokára felhangzott Gershwin híres zenéje, az Egy amerikai Párizsban.

Ölbei Lívia

Harmincötödik születésnapja alkalmából adott telt házas koncertet a Szombathelyi Ifjúsági Zenekar, amely most a Bartók zeneiskola együtteseként működik – amelyben tanárok és diákok együtt játszanak -, de pályafutását éppen itt, a sportházban kezdte. Az ünnepi esemény fővédnökségét dr. Puskás Tivadar polgármester vállalta, de mert egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a hangversenyen, üdvözletét Rettegi Attila képviselő, a szombathelyi önkormányzat oktatási és szociális bizottságának elnöke hozta el az MSH-ba. Köszöntőjében a közös zenélés élményadó, jellemformáló erejét emelte ki, Kodályt idézve, aki hamar felfedezte, hogy a zeneiskolások körében nincs szükség a különben annyi gondot okozó fegyelmezésre. A fenntartó KLIK nevében Fodor István tankerületi igazgató köszöntötte a zenekart. Mint mondta, ő maga anno a Derkovits iskola diákjaként trombitásként lett az ifjúsági fúvószenekar előd-együttesének tagja: micsoda meglepetés volt, amikor az otthon egyedül megtanult egyszerű kis dallam belesimulhatott a nagy egész harmóniájába.

Az ünnepi koncert első felében Mészáros Balázs vezényelt, aztán színre léptek – a folytonosság jegyében – az elődök is: Neszmélyi András, aki harminc évig állt a zenekar élén, valamint Táky György, aki másodkarmesterként szerzett elévülhetetlen érdemeket abban, hogy az ifjúsági fúvósegyüttes a régió jelentős zenekarává nőtte ki magát, útját fesztiváldíjak kísérik. Ahogy a szónokok hangsúlyozták: legyen így a következő sokszor 35 évben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!