Szombathely

2015.03.15. 13:20

Hol volt, hol nem volt: egy világutazó Szombathelyen

Szombathely - Dr. Kiss Róbert Richárd Prima Primissima- és Pulitzer-emlékdíjas újságíró, számos könyv szerzője volt a vendége a szombathelyi TIT Hölgy Klubjának. Előtte a Pelikán-parknál találkoztunk egy kávé erejéig.

Merklin Tímea

- Egy világutazónak, aki a világ legszebb szállodáiról, szigeteiről írt könyveket, miért érdekes eljönni Szombathelyre, a TIT Hölgy Klubjába?

- Irénke is csodálkozott azon, hogy komoly honoráriummal járó nagy cégek és szállodák nagy rendezvényei után szívesen eljövök a szombathelyi TIT Hölgy Klubjába.  De nekem fontos, hogy azok az emberek, akik olvassák a könyveimet, cikkeimet, hallgatnak a rádióban, érdeklődnek irántam, kíváncsiak rám, szeretik megismerni a világot. Szeretnék minél több szeretetet visszaadni abból, amit kapok. Érdekelnek az emberi sorsok, szívesen beszélgetek. Ide ugyanolyan örömmel jövök, mint egy 1200 fős konferenciára. Irénke a bátyján, Kulcsár Lászlón keresztül hívott meg, aki szintén újságíró, több könyvbemutatómon ott volt. Noha sokszor luxusszállodákban élek, dolgozom, nem szakadtam el a valóságtól. Az embereknek írok, jól érzem magam ezeken a találkozókon, köszönöm, hogy meghívtak.

Kávéztunk dr. Kiss Róbert Richárddal, aki a világ 155 országában forgatott útifilmet, és Tátrainé Kulcsár Irénkével, aki három éve vezeti a szombathelyi TIT Hölgy Klubját, amely unikális az országban, ráadásul már 23 éve működik

- Mindenkinek megvan a saját valósága, egy ember egy napon belül is bejárhat különböző világokat nagy kontrasztokkal. Ön melyik világban, valóságban otthonos igazán?

- Végigjártam a hawaii szállodákat, és hihetetlenül jól éreztem magam. Szerintem ezért szeretik olvasni a könyveimet, mert ez átjön. De szeretek kiülni egyszerűen a tornácra, nekem tetszik a szombathelyi vasútállomás is. Szeretem megnézni a naplementéket. Sokat dolgoztam Thaiföldön, ahol turisztikai filmeket készítünk, szeretem látni a napot alkonyatkor a dél-kínai-tengernél, de Tatán a tónál is. Giccsesnek hangzik, mégis így van. Van egy Által nevű ér Magyarországon, egyszer egy csodálatos sétát tettünk ott a feleségemmel. Ugyanolyan intenzív, szép élmény, mint a mesés Iguazu vízesés Brazíliában. Mindennek megvan a maga romantikája.

- Hol nem volt még a világon?

- Mindenhova elmentem, ahova szerettem volna. Ha megyek, nem egy napra megyek, hanem megpróbálom felfedezni. Már felhagytam azzal, hogy az országok számát növeljem, visszajárok azokra a helyekre, ahol szerettem lenni. New Yorkban például huszonötször voltam. A világtörténelem legszebb női című könyvem Amerikában is megjelent. Az ENSZ 193 tagállamot tart nyilván, ehhez képest nekem még 23 ország kell. Afrikában van jó pár ország, ahol nem voltam, és Csendes-Óceániában. Csak idő kérdése, mert vannak támogatók a nevemre. Ha akarok egy túrát Afrikában, nem nekem kell gyűjtögetni, megszervezik. Nagyon sok helyen vannak barátaim.

Dr. Kiss Róbert Richárd a Pelikán-parkban érdeklődve hallgatta a szobor történetét: a Rumi-Rajki István alkotta madár fejét vandálok mindig lerúgták, mígnem a legutóbbi konstrukció - Tornai Endre András szobrász műve - már nem felemelt, hanem leszegett fejjel ábrázolja a madarat, így kevésbé törékeny

- Az „Így látják a magyarokat a világban” című könyve nagyon sikeres. Miként változott a magyarokról a kép „ a gulyás és csikós országa” óta?

-  Máshogy gondolkodnak a magyarokról, ahogy mi azt hisszük. A könyvem vélemények, impressziók, hiedelmek kavalkádja, interjúk is vannak benne, pont olyan vegyes, amilyen vegyes a rólunk kialakított kép. Például a törökök úgy gondolják, hogy a magyarok a kedves rokonaik, és a mohácsi csata csak egy félreértés volt.  Egy francia azt hitte, hogy a teszkós szatyor Magyarországon divatcikk, mert mindenkinek ilyen van. Egy japán szerint a magyarok ruházata olyan, mintha egy régi filmből lépnének ki. A magyar nyelvről azt mondják, hogy úgy beszélünk, mint egy szuper intelligens földönkívüli faj, mert olyan erős a nyelv kifejező ereje. Aki Amerikában hallott már Magyarországról, Törökország és Csernobil közé tájolja be. A szlovákok nem hiszik el, hogy ennyi Nobel-díjas tudósunk van, hogy ennyi mindent feltaláltunk, szerintük csak nagyképűsködünk. Az albánok Budapestet gazdag városnak tartják – viszont nem értik, miért ilyen kevés itt a Mercedes -, nekik itt minden drága, az angoloknak, amerikaiaknak meg olcsó. A kínaiakra is érdemes figyelni, akik úgy vélik, jó eladni a magyaroknak, mert megvesznek minden gagyit.

- Egyedül vagy társsal szeret utazni?

- Imádom felfedezni a világot. Pragmatikus vagyok, racionálisan gondolkodom, és hiszek Istenben. Nekem ez ellentmondás nélkül összefér. Szívesen megyek egyedül, hiszen mindenhol ismerkedem, barátokra találok. A feleségem 8 év együttlét alatt 40-50 országban volt velem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!