Szombathely

2015.03.25. 11:45

Egy hektár föld ezer forintért - Miután a Haladás elkalapálta a Fradit, szétlopták az Élgépet

Szombathely - Huszonöt évvel ezelőtt, a március végi szabad választásokra készülve szinte izzott a levegő. Nem múlt el nap helyi szenzáció nélkül.

Kozma Gábor

A 27 éves Markó Gyula, a Kispityer vendéglő főszakácsa a városi sztár. Halászléjéért sorban állnak, és amikor bevallja a megyei lapnak, hogy ő egy dolgot biztosan utál, és az hal - még népszerűbb lesz. És mi a tuti recept? - Ha pontyfejet rakunk a lébe, akkor az pikáns ízt ad. Ám ha nem húzzuk ki a méregfogat, akkor az egész lé kesernyés lesz - mondja  a szattai fiatalember a Vas Népének.

Jön a pápa Szombathelyre! - zúg végig a városon a valóban szenzációs hír. Bár részletek még nem ismertek, de annyi már kiszivárog: a repülőtéren lesz a szentmise és az állam felújítja a nagytemplom környékét, beleértve a környező utcákat is.

Közeleg március 25., az első szabad választások napja. Nyilvánosságra hozzák az első közvéleménykutatási eredményeket. Nagyon szoros a mezőny: első az MDF 20,9, második a Kisgazdapárt 20, harmadik az SZDSZ 19,5 százalékkal.  Az MSZP csak 10,9, míg a Fidesz mindössze 5 százalékot könyvelhet el. A parlamenti küszöb 5 százalék. MSZP-s körökből kiszivárog, hogy egy évvel korábban egy bizonyos megye gazdasági vezetői fegyveres puccsot készítettek elő. Bár nevet senki nem mond, Dézsi Mátyás, az MSZMP vasi vezetője cáfolja a hírt.

Minden szempontból feszültség alá kerül a formálódó városi televízió. Miután áram alá helyezik a berendezéseket az MMIK-ban, többen azt állítják, hogy nincs is engedélyük a sugárzásra. Mások a nevükben pénzt szednek, így Sibinger János főszerkesztő kénytelen leszögezni: ők nem kalózadó, papírjaikkal minden rendben van. Még fel sem állt az új parlament, máris elkezdődött a harc a médiáért...

Mongol bérmunkások érkeznek a Latex vállalathoz (pár évvel ezelőtt robbantották fel) szőnyeget készíteni. Ez éppen olyan fejcsóváló hitetlenkedést szül, mint a gencsapáti téesz akciója: 1 hektár földet ezer forintért árulnak (ma átlag 1 millió az értéke). A miértre a téesznél így válaszolnak: ezek dirib-darab földek, nem sokat érnek... És megint a média: a Vas Népe erőre kap, választási mellékletet tervez, miközben a Tér-Kép című lapnak konkurenciája akad, az Új Tér-Kép. Az előbbi főszerkesztője Fodor Sándor, az utóbbié Majthényi László. Hamar kiderül, a névhasonlóság ellenére két malomban őrölnek. Mindeközben csaknem 20 ezer (!) néző előtt zajlik a Haladás-FTC bajnoki meccs. Ez mindig főszám, most is. Külön rendőri biztosítással kísérik a stadionba a mintegy 2 ezer fővárosi szurkolót, akik már nem tesznek lakatot  a szájukra. Zúg a fakabát! fakabát! - aztán szól a síp, megy a foci, mármint a Halinak. A vége 4-0 - ide. Gunyhó Ferenc edző boldogan csak annyit mond a tomboló szurkolóknak: - Ez egy nagy győzelem!

Marosvásárhelyen kitör a husángdemokrácia, véres pogrom veszi kezdetét a magyarok ellen. Ha a magyar ajkú romák nem segítenek, akkor a híres író, Sütő András is odavész (egyik szemét így is kiverték a románok). Szombathelyen meg kiderül, hogy  kézen-közön hónapok alatt eltűnt a több ezer embert foglalkoztató nagyvállalat, az Élgép vagyona. Valaki a következő okosságot szögezi a gyárkapura: 'A szocializmus a kapitalizmus olyan legfejlettebb formája, ahol a munkást úgy zsákmányolják ki, hogy maga is röhög rajta".

Napokkal a választás előtt bombaként robban a hír: felmentését kéri dr. Bors Zoltán, a megyei tanács elnöke. A 62 éves vezető nyugdíjba kíván vonulni. Egy incidenst leszámítva a demokratikus pártok elismerik munkáját.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!