Szombathely

2015.04.25. 17:31

Egyék, vigyék! - Szent György-napi forgatag a Vasi Skanzenben

Több mint 60 kézműves érkezett a hagyományos Szent György-napi vásárra az ország minden tájáról. A Vasi Skanzenben két napon át kínálják portékáikat.

Médiaközpont

Szent György napján a 16. század óta rendeznek vásárt Szombathelyen. Ahogy akkor, úgy most is az ország minden részéről, sőt Erdélyből is jöttek árusok. Mindenféle kézzel készült terméket meg lehet találni a szappantól a csokoládén át a szőttesig. Az egyik standon fajátékok, a másikon névre szóló kerámiaedények, a harmadikon frissen varrott rongybabák kelletik magukat. Török Emőke éppen egy kis szőke lánybabát készít: fonálból van a haja, szép szoknyáját szaporán öltögeti az iparművész.

- Igazi gyerekkézbe való babák ezek, puhák, moshatók, strapabírók. Harminc éve csinálom őket - mondja.

A lacikonyhák felől ínycsiklandó illatok szállnak, pirulnak a kürtős kalácsok, forognak a bográcsok. A színpadon néptáncosok, népdalosok, citerások műsora követi egymást. Odébb kardcsörgést hallani: hagyományőrzők tartanak harci bemutatót. Itt ütött tábort a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület.

- A 10. századi fegyverzetet és harcmodort mutatjuk be az érdeklődőknek, akik a csatajelenet után maguk is kézbe vehetik a pajzsokat, kardokat, dárdákat - mondja Poszpisil Barnabás, az egyesült tagja.

A vásár vasárnap is tárt kapukkal és színes programokkal várja látogatóit. Fellép többek között a Szökős Néptáncegyüttes, a Mesebolt Bábszínház, az Ungaresca és a Boglya Népzenei Együttes. Az érdeklődők előadást hallhatnak a velemi stúdió történetéről és a kiskertekben aktuális tavaszi munkákról.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!