Szombathely

2015.06.19. 12:07

Egyeztetések zajlanak a szombathelyi egyetem önállósodásáról?

Szombathely – Ahogy arról már beszámoltunk, a Nyugat-magyarországi Egyetem szervezetileg megszüntetett Savaria Egyetemi Központja az önállósodást fontolgatja, azonban hetek óta hírzárlat van a NymE-n.

Most viszont a felsőoktatásáért felelős államtitkár elmondott néhány részletet a napigazdaság.hu-nak. Ezek szerint a szombathelyi önállósodás még mindig terítéken van.

A felsőoktatásban nyáron sem lesz pihenés, a szakok képzési kimeneti követelményeinek átdolgozása mellett a finanszírozás újragondolása is zajlik. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem mellett mások is indíthatnak államtudományi képzést, kikerült a javaslatból a kizárólagosság. Több egyetemi kar jelezte, hogy másik egyetemhez csatlakozna, vagy váltana, az egyeztetések zajlanak, a döntést ezután hozza meg a fenntartó - mondta el Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár.

Nem csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) indíthat államtudományi képzést, kikerült a törvénymódosításból a kizárólagosság – fogalmazott Palkovics László. Hozzátette: nem indokolt a jogász képzést folytató egyetemek azon félelme, hogy a kormány által tervezett államtudományi képzéssel ellehetetlenülnek. Emlékeztetett, hogy 2006-ig jogi és államtudományi oklevelet kaptak jogászok, akkor kikerült az államtudomány megnevezés a diplomából, mégsem tiltakoztak. 1949-ig volt külön államtudományi képzés a közigazgatásban dolgozók részére, mivel az államnak szakemberekre van szüksége, ezért ismét szeretné beindítani. Amennyiben más felsőoktatási intézmény is képezne államtudományi szakembereket, lehetőségük lesz erre – mondta az államtitkár.

Több egyetemi kar jelezte, hogy szeretne más formában tovább működni. A Pannon Egyetem Műszaki és Informatikai Karának Kari Tanácsa arról döntött, hogy csatlakoznának a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez. Palkovics László szerint ez gyengítené az egyetemet, ezért a fenntartó, a magyar állam ezt vélhetően nem fogja támogatni, mivel egy jól működő egyetemről van szó, sőt az államtitkárság tervei szerint további képzéseket is indítanának. A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara úgy döntött, hogy önálló egyetemmé válna, aminek az államtitkár szerint lehet reális esélye. A kar az egyetem tudományos teljesítményének közel 60 százalékát állítja elő, a bevételeinek 80 százalékát saját maga szerzi, ráadásul a legjobb az állatorvosi képzéseket nyújtó intézmények között van Európában. Úgy tűnik, hogy önmagában is életképesen tud működni – mérlegelte az esélyeket Palkovics László. A Pécsi Tudományegyetem Szekszárdi Karával kapcsolatban kifejtette: meg kell erősíteni, mert szükség van a Dél-Dunántúlon szőlész-borász szakra, valamint a város környéki cégeknek mérnökök kellenek, és a paksi állami beruházás is mintegy 1600-1700 szakembert igényel. A Nyugat-magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Kara és a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ is kiválna az egyetemből, ezzel kapcsolatban egyelőre az egyeztetések zajlanak – nyilatkozta az államtitkár. A Budapesti Corvinus Egyetemmel kapcsolatban elmondta, hogy az intézmény vezetése alternatívákat dolgoz ki a karok közti párhuzamosságok kiküszöbölésére.

(Forrás: napigazdasag.hu)
(www.edupress.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!