Szombathely

2015.04.14. 18:44

Egykor és ma - Amikor még nyoma sem volt a Centrumnak

Két kor, két felvétel, egy ugyanazon beállás. A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár gyűjteményének egy 19. század második feléből való képét hasonlítjuk össze egy napjainkban készített felvétellel.

Kelemen Attila

A korabeli Knebel-fotó a Fő tér észak-nyugati szegletét; és a Széchenyi utcát ábrázolja, mely a mainál jóval szűkebb volt. Leginkább a képek jobb oldalán található Premontreiek Házával lehet beazonosítani a helyszínt, a többi épület már korántsem emlékeztet az egykori közterületre.

Nemhogy a takarékpénztár épülete nem szerepel a régi képen, de még a villamos sínpárja sem szelte át a teret, mely a későbbiekben éppen ezen az utcán kertesztül az Óperint városrész felé vette az irányt.

A Szombathelyi Takarékpénztár Rt. székházát Mocsányi Károly és Stadler Dezső tervei alapján építették meg szecessziós stílusban, a munkálatok 1912-re fejeződtek be. A banki épület az 1960-as években már Állami Áruházként, később Centrum Áruházként működött; a felső szinten lakásokat alakítottak ki.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!