Szombathely

2015.01.27. 16:56

Egykor és ma: Amikor vízben állt Szombathely nagy része

Szombathely – A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy 1965-ös fotóját hasonlítjuk össze egy napjainkban készített felvétellel.

Kelemen Attila

 

Az árvíz által elöntött Honvéd térről korábban már közöltünk képpárt, ám ezúttal a Semmelweis utca irányából vizsgálódunk. A régi képen jól látható, hogy 50 évvel ezelőtt jelentős árvíz pusztított Szombathelyen, hiszen a Gyöngyös patak medre csaknem 200 méterre található a tértől. Az ár a teljes Pelikán-parkot elöntve jutott el a régi szülészet épületéig (a kerítése a régi kép bal oldalán).

A korabeli fotó jobb oldalán még látható a szovjet hősi emlékmű. A város környékén elesett szovjet katonákat ide temették el. Részükre 1945-ben állítottak emlékművet, amelyet Hochholzer Ödön tervezett. A sírokat 2006-ban exhumálták, az elhunytakat a Jáki úti köztemetőhöz csatlakozó Hősök temetőjében temették újjá. A hősi emlékművet is ide helyezték át, amelyre már nem került fel a vörös csillag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!